O nouă expertiză în ancheta incendiului de la ATI Piatra-Neamț

Ancheta în cazul incendiului de la ATI Piatra-Neamț, unde 10 oameni și-au pierdut viața, continuă și se va face o nouă expertiză, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Noi primim corespondență cam o dată pe săptămână de la dânșii, cu diverse expertize sau diverse alte documente cu privire la incendiu.

Acum se dorește a se face încă o expertiză în dosar și ne-au oferit oportunitatea de a avea și noi un expert al nostru.

Am angajat un expert privat, fost colonel ISU, care este expert și la alte două spitale din țară cu privire la anumite incendii. Sî avem și noi reprezentantul nostru la momentul acelei a doua expertize. Expertiza va fi făcută de procurori.

Din ce am înțeles, va fi o expertiză pentru a stabili cum a apărut incendiul, cum s-a propagat, unghiuri, temperaturi.

A fost făcută această expertiză, dar se pare că nu e concludentă.” – a declarat managerul spitalului.

Reamintim că pe 5 octombrie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a prezentat primele detalii despre stadiul anchetei în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean Neamţ, la aproape 11 luni de la producerea acestuia. (vezi articolul AICI)

Totodată, pe 28 octombrie 2021, procurorii au stabilit ca zece suspecţi (persoane fizice şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ) să fie urmăriţi penal. (vezi articolul AICI)

Șapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la Spitalul Judeţean din Piatra-Neamţ.

Totul a avut loc la ora 18:48, când pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină într-o misiune de stingere a unui incendiu ce a avut loc la Secția de Terapie Intensivă (ATI), la etajul al II-lea, unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți.

Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

8 persoane care se aflau în salonul în care s-a produs incendiul au fost găsite decedate iar din cel de-al doilea salon au fost transferați către Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) alți 8 pacienți. La UPU, posibil și din cauza bolilor de care sufereau, alți doi pacienți au decedat
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, în urma incendiului, zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și-au pierdut viața. Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani.

Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Ceilalți 6 pacienți au fost transferați către noul Spital modular de la Lețcani din județul Iași.

Totodată, medicul de gardă de pe ATI, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului (vezi articolul AICI) a fost transferat spre Iași, pentru a putea fi preluat de un elicopter medical și dus la București.
Din Capitală, duminică dimineață va fi transferat în Belgia la Spitalul Regina Maria Astrid. (vezi articolul AICI)

Potrivit reprezentanților spitalului, în urma incendiului nu au fost afectate celelalte secții, urmând a se reloca activitatea Secției de ATI la etajul al III-lea al spitalului.

În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI.

Vezi și Incendiul de la Spitalul din Piatra-Neamț, în presa internațională

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie preia ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, „Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.”

PUBLICITATE