Incendiul de la Spitalul din Piatra-Neamț, în presa internațională

ACTUALIZARE: Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra-Neamţ: „Toţi suntem vinovaţi pentru situaţia medicală din ultimii 30 de ani!”

Presa internațională a relatat, pe larg, tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț unde 10 persoane au murit după un incendiul la Secția de Terapie Intensivă.

Euronews, Jerusalem Post, ABC News, Dailymail, BBC, Skynews, Washington Post sau Al-Jazeera sunt doar câteva dintre site-uri de știri din întreaga lume care au scris despre incendiul care a dus la moartea a zece pacienți în secția de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID a Spitalului Județean.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Jurnaliștii de la BBC notează că cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte câteva grav rănite într-un incendiu la un spital care trata pacienți cu coronavirus din România.

Cei de la Skynews amintesc că unul dintre cei răniți este medicul de gardă, care încerca să salveze pacienții.

Washington Post notează că procurorii au deschis rapid o anchetă penală iar Al-Jazeera scrie că Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat presei locale că incendiul a fost „cel mai probabil declanșat de un scurtcircuit”.

Reamintim că 10 persoane au murit, un medic se află în stare gravă și alți 6 pacienți au fost transportați la Iași după un incendiu ce a avut loc sâmbătă, 14 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

Totul a avut loc la ora 18:48, când pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină într-o misiune de stingere a unui incendiu ce a avut loc la Secția de Terapie Intensivă (ATI), la etajul al II-lea, unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți.

Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Potrivit ISU Neamț, în jurul orei 19:30, incendiul a fost lichidat

Vezi și Primele imagini de la locul tragediei din Piatra-Neamț, unde au murit 10 pacienți (FOTO)

8 persoane care se aflau în salonul în care s-a produs incendiul au fost găsite decedate iar din cel de-al doilea salon au fost transferați către Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) alți 8 pacienți. La UPU, posibil și din cauza bolilor de care sufereau, alți doi pacienți au decedat

Ceilalți 6 pacienți au fost transferați către noul Spital modular de la Lețcani din județul Iași.

Totodată, medicul de gardă de pe ATI, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului (vezi articolul AICI) a fost transferat spre Iași, pentru a putea fi preluat de un elicopter medical și dus la București.

Din Capitală, duminică dimineață va fi transferat în Belgia la Spitalul Regina Maria Astrid. (vezi articolul AICI)

Potrivit reprezentanților spitalului, în urma incendiului nu au fost afectate celelalte secții, urmând a se reloca activitatea Secției de ATI la etajul al III-lea al spitalului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie preia ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, „Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.  

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

PUBLICITATE