Simpozionul internațional „Petrodava” – „Gheorghe Dumitroaia. O VIAȚĂ în slujba MUZEULUI” (VIDEO)

Cea de-a doua ediție a Simpozionul Național (cu participare internațională) „Petrodava” este dedicată personalității Prof. Dr. Gheorghe Dumitroaia, un om care și-a închinat întreaga viață activității muzeale și muzeului.

Astfel, astăzi, începând cu ora 11:00, la Sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț a avut loc deschiderea evenimentului, cu o manifestare în cinstea arheologului, istoricului și muzeologului de la a cărui dispariție s-au împlinit în primăvară 5 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Tot astăzi, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, s-a deschis și o expoziție foto-documentară „Gheorghe Dumitroaia. O VIAȚĂ în slujba MUZEULUI” închinată fondatorului acestei unități muzeale din structura Complexului Muzeal Național Neamț.

Este un eveniment cu atât mai fericit cu cât alături de noi sunt persoane dragi domnului Dr. Gheorghe Dumitroaia, oameni care i-au fost apropiați în mai mult de 4 decenii în activitate la destinul Complexului Muzeal Neamț, oameni care l-au avut alături la evenimentele muzeale, la simpozioane, la colocvii, la evenimente care l-au clădit și l-au întărit pe cel care, la rândul său, a fost un creator de muzeografi, de oameni pasionați și dedicați muzeului.” – a declarat directorul Complexului Muzeal Național Neamț, Dorin Nicola.

Din partea Consiliului Județean Neamț, la acest eveniment a participat vicepreședintele Mădălina Ciubotaru.

„Este o onoare pentru noi să avem oaspeți persoane de calibrul dumneavoastră. Îl felicit pe domnul director Nicola pentru un eveniment de o asemenea anvergură și vă asigu de tot sprijinul și colaborarea Consiliului Județean pentru evenimentele viitoare.” – a fost mesajul Mădălinei Ciubotaru.

Atât directorul Dorin Nicola, cât și invitații de astăzi, au prezentat o parte din viața celui care le-a fost mai întâi de toate prieten și coleg, Dr. Gheorghe Dumitroaia, „un om care a sfințit locul și care a pus amprenta sa pe tot ceea ce a însemnat unitate muzeală din județul Neamț, unitate care a fost administrată de dânsul”, după cum a spus directorul Complexului Muzeal Național Neamț.

„Acest muzeu nu ar fi arătat așa și nu ar fi avut faima mondială dacă Ghiocel (n. red. Gheorghe Dumitroaia) nu ar fi muncit nopți întregi, stând și de sărbători, sacrificându-și, în pare parte, treburile de familie. Faima mondială de care se bucură acest muzeu, în mare parte, s-a datorat efortului, talentului și dedicării lui Ghiocel.” – a transmis arheologul și muzeologul Valeriu Cavruc.

Eu nu mă pot degaja de imaginea lui Ghiocel decât atunci când pe frontispiciul centrului numele lui va figura. Pentru că este o creație a lui. Nu mă pot desprinde de muzeul acesta, de complexul mare, până când Mătase, nu va avea numele, foarte clar, pe o placă, de marmură sau de bronz. Așa ne cinstim pe cei care au făcut națiunii tezaur.” – a spus Prof. Dr. Ioan Opriș

Mi-este imposibil să concept că acel om minunat, un om frumos, un adevărat munte de om nu mai este. Gheorghe Dumitroaia ilustrează probabil cel mai bine un proverb pe care îl spun adesea «O faptă face cât un milion de cuvinte». Mă întreb câte milioane de cuvinte ar trebui să spune noi, foștii lui colegi, oamenii din breasla pe care el a slujit-o și ridicat-o, noi, locuitorii din Neamț, din Moldova și, de ce nu, noi, cetățenii României unui om excepțional.” – a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

La finalul evenimentului conducerea Complexului Muzeal Național Neamț dar și vicepreședintele Consiliului Județean Neamț au ținut să îi ofere un buchet de flori soției dr. Gheorghe Dumitroaia, care a prezentat un laudatio post mortem.

Faptul că a fost mai mult timp alături de noi, i-a răpit timpul familiei. L-a răpit și din mijlocul familiei mult prea repede. Dați-mi voie să o invit pe doamna profesor Iolanda Dumitroaia, căreia vrem să-i oferim un buchet de flori.” – a fost mesajul directorului Dorin Nicola.

Reamintim că în perioada 22-24 iunie 2021 Complexul Muzeal Național Neamț organizează a doua ediție a manifestării cultural-științifice naționale, cu participare internațională – Simpozionul Național „PETRODAVA”.

Evenimentul se desfășoară la Piatra-Neamț, în incinta Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, a Muzeului de Artă și a Pivniței II din cadrul Ansamblului Muzeal Curtea Domnească.

Cele peste 100 de lucrări ale simpozionului – cu tematică diversă, prin intermediul cărora este pus în valoare patrimonial natural și cultural național – sunt susținute în cadrul mai multor secțiuni, corespunzătoare domeniilor de activitate ale instituției organizatoare: științe naturale, arheologie, istorie, restaurare-conservare, artă – memorialistică și etnografie.

La manifestare participă peste 100 de specialiști de la prestigioase instituții muzeale, universitare și academice din România, Republica Moldova, Germania și Statele Unite ale Americii.

Cu acest prilej a fost pregătit un amplu program editorial și expozițional.

Tematica evenimentelor expoziționale acoperă mai multe domenii de activitate.

Astfel, ieri, 22 iunie, la Muzeul de Artă au avut loc vernisajul expoziției temporare De la I(zvoad)E la IE (vezi articolul AICI) și a expoziției itinerante „O prietenie regală. Grigore Antipa și RegiiRomâniei (1892-194)” (vezi articol AICI)

Astăzi, evenimentele au continuat la ora 13.00, când a fost lansat volumul Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: cimitirul medieval şi complexele laice din perimetrul sud-vestic al incintei bisericeşti: rezultatele cercetării preventive din anul 2015.

La aceeași oră, pentru a marca trecerea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, la Muzeul de Artă a fost lansată lucrarea de istorie orală Veteranii de război din județul Neamț.

O a treia lansare va avea loc la ora 18.00, în sediul aceleași instituții muzeale, cu scopul de a celebra împlinirea în cursul acestui an a 140 de ani de la nașterea fotografului Adolphe A. Chevallier. Intitulat Ad. A. Chevallier. Fotograful Curții regale.

Pe durata simpozionului invitații vor avea posibilitatea să viziteze numeroasele expoziții permanente și temporare găzduite de unitățile muzeale din Piatra-Neamț.

Nota Bene: Din păcate, dacă până acum un asemenea eveniment era inclus în manifestările dedicate Zilelor Orașului, noul primar (profesor de istorie) se pare că a exclus acest simpozion Național.

PUBLICITATE