Vernisajul expoziției „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944” (VIDEO)

În perioada 22 iunie – 31 octombrie 2021 Muzeului de Artă Piatra-Neamț găzduiește expoziția „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”.

Organizată de Complexul Muzeal Național Neamț, expoziția a ajuns la Piatra-Neamț în urma unui parteneriat între Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Municipiului București.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deja asistăm la cel de-al doilea eveniment din cadrul celei de-a doua ediție a Simpozionului Național «Petrodava».

Expoziția care se află pe simezele din sala-mansardă readuce la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț familia regală a României în compania savantului Grigore Antipa.

Este o expoziție care a fost organizată de Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» în anul 2017 pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la nașterea savantului și, totodată, a fost primul eveniment organizat de această prestigioasă instituție muzeală în cadrul manifestărilor dedicate Centenariului Marii Uniri.” – a transmis Dr. Mihaela Cristina Verzea la deschiderea vernisajului expoziției.

Vizitatorii vor afla povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale Familiei Regale, prietenie dezvăluită de neprețuite obiecte, documente și fotografii inedite din colecțiile muzeelor partenere.

Primele pagini ale acestei povești despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleș în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, școlit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor.

Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reține la dejun și, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor „un adevărat părinte care l-a sprijinit și povățuit până la sfârșitul vieții sale”.

Cei care vor trece pragul Muzeului de Artă Piatra-Neamț îl vor descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării și despre care Regina Maria își amintește cu plăcere în celebrele sale Memorii.

Vizitatorii expoziției „O prietenie regală” vor descoperi câteva dintre comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viață al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea.

Cartea de onoare a Muzeului „Antipa” păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.

În cadrul vernisajului expoziției, a luat cuvântul și Oana Paula Popa, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Mulțumim gazdelor noastre pentru că Piatra-Neamț a devenit un loc în care ne simțim foarte bine. Este a treia oară când venim aici. Este un loc în care ne simțim minunat și vom reveni întotdeauna cu plăcere.

Expoziția pe care astăzi avem bucuria să o vernisăm aici este o poveste frumoasă, despre o prietenie regală care a născut la momentul respectiv o frumoasă prietenie inter-muzeală. – a declarat Oana Paula Popa

PUBLICITATE