Vernisajul expoziției „De la I(zvoad)E la IE” (VIDEO)

După 35 de ani de la data când a fost donat, o parte din Fondul „Elena Niţă Ibrian” vede, începând de astăzi, lumina unei expoziţii pentru prima dată.

La Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a avut loc, astăzi, vernisajul expoziției organizată cu prilejul Zilei Universale a Iei, în anul când se împlinesc 100 de ani de la naşterea Elenei Niţă Ibrian.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în perioada 22 iunie – 15 iulie, cei care calcă pragul expoziției au ocazia de a se întoarce la obârşie, cu dorinţa lucrului bine făcut, care să dureze și în care se investesc sentimente, pasiune, timp.

Expoziţia prezintă izvoade, cămăşi, ştergare, năfrămi, planşe, fotografii, documente inedite şi edite ce au aparţinut Elenei Niţă Ibrian, alături de 23 de cămăşi femeieşti de sărbătoare, noi, realizate în decurs de un an pentru acest proiect.

De la vechi la nou, un drum parcurs cu acul pe pânză, într-un omagiu adus celei căreia organizatorii îi datorează evenimentul.

”De la Izvoade la IE”, de fapt „De la IE la IE”, este proiectul propus de Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ, în colaborare cu ”Şezătoarea de Piatra” (din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”) şi cu invitaţi de la ”Şezătoarea de Târgu-Mureş”.

„În numele Complexului Muzeal Național Neamț vă urez bine ați venit la primul eveniment din cadrul sesiunii internaționale de cercetări științifice «Petrodava» (ediția a doua), ediție care în mod normal ar fi trebuit să aibă loc anul anterior, dar, din motive pandemice, toate activitățile cu public specifice muzeelor au fost restricționate.

Astfel, avem posibilitatea ca în curtea unde, în mai puțin de o săptămână, veți avea «Grădina cu ii» să vorbim tot despre ie, alături de oameni dragi Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț și oameni dragi sufletului doamnei Florentina Buzenschi, cea care picură puțin câte puțin din tradiție, în sufletul fiecărui vizitator care pășește pragul muzeului.

Astăzi aveți posibilitatea să vizionați o expoziție eveniment, alături de alte două evenimente (la etaj – expoziția dedicată lui Tudor Vladimirescu; la mansardă – expoziția care încununează această sesiune, Prietenie regală între Grigore Antipa și Coroana Regală a timpului).

Este un moment frumos pentru că după atâta pandemie, arta și cultura se reîntoarce la Piatra-Neamț.

Ne simțim deosebit de onorați ca la această ediție numărul de participanți să-l depășească pe cel de la prima ediție «Petrodava» și sperăm că veți fi alături de noi și la proiectele viitoare pe care instituția noastră vi le va împărtăși.” – a transmis directorul Complexului Muzeal Național Neamț, Dorin Nicola.

Acesta a mulțumit toturor celor care s-au implicat în cea de-a doua ediție a proiectului „Petrodava”: Consiliul Județean Neamț, Fundația Cultural-Științifică Constantin Matasă, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” și „toți colegii din asociațiile și fundațiile care au sprijinit activitățile pe care le realizăm”

Elena Niţă Ibrian (1921-2009), profesor de lucru manual şi mare iubitoare a artei populare, nu a fost numai un pedagog devotat ci şi o colecţionară de motive decorative, pentru care fiecare petic de pânză cusut de femeile de altădată avea o valoare inestimabilă.

O parte din munca sa a fost valorificată în lucrarea realizată împreună cu Nicolae Dunăre, Broderii tradiţionale şi artizanale moldoveneşti (Ed. Ceres, Bucureşti, 1984), o altă parte aşteptând să fie „descoperită” de urmaşi.

Dacă n-ar fi fost doamna Elena Niţă Ibrian și sufletul ei mare, aceste mici bucăți de pânză pe care le veți vedea în expoziție nu ne-ar fi însuflețit pe noi, astăzi, să facem ceea ce am făcut.

Dacă nu ar fi fost o mozeografă devotată – Florescu Elena – care a intuit potențialul acestor mici textile și nu numai, această donație nu ar fi ajuns astăzi în colecțiile Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț.” – a fost mesajul transmis de muzeograful Florentina Buzenschi, coordonatorul proiectului.

Printre invitații vernisajului expoziției au luat cuvântul Carmen Nădejde, unul dintre „sufletele” din cadrul proiectului „Şezătoarea de Piatra”, de la Târgu Mureș – Mariana Mureșan, dar și Horațiu Silviu Ilea, cunoscutul muzeograf la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Am fost impresionată de tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui proiect și mi-am amintit de un citat care se potrivește foarte bine «Să ne întoarcem în trecut: va fi un progres!».

Eu vă îndemn să ne întoarcem în trecut, să ne întoarcem spre valorile autentice și într-adevăr acesta va fi un progres pentru noi.” – a conchis Florentina Buzenschi

PUBLICITATE