Răsturnare de situație în cauza incendiului de la Spitalul Județean Neamț. De la ce a pornit focul

După mai bine de 2 ani și jumătate de la incendiul soldat cu 10 morți de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț, avem prima cauză reală a incendiului.

Potrivit unui raport al anchetatorilor, incendiul a pornit după ce asistenta din salon a manevrat o candelă care a fost adusă la capul unui muribund în secția ATI.

„Deși exista inițial și suspiciunea unui scurtcirucuit, acesta ar fi apărut ulterior, ca urmare a propagarii incendiului în faza de „preflashover”.” – spune avocatul Adrian Cuculis

Reamintim că 10 persoane au murit după un incendiu ce a avut loc sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

Totul a avut loc la ora 18:48, când pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină într-o misiune de stingere a unui incendiu ce a avut loc la Secția de Terapie Intensivă (ATI), la etajul al II-lea, unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți.

Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

8 persoane care se aflau în salonul în care s-a produs incendiul au fost găsite decedate iar din cel de-al doilea salon au fost transferați către Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) alți 8 pacienți. La UPU, posibil și din cauza bolilor de care sufereau, alți doi pacienți au decedat

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, în urma incendiului, zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și-au pierdut viața. Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani.

Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Ceilalți 6 pacienți au fost transferați către noul Spital modular de la Lețcani din județul Iași.

Totodată, medicul de gardă de pe ATI, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului (vezi articolul AICI) a fost transferat spre Iași, pentru a putea fi preluat de un elicopter medical și dus la București.

Potrivit reprezentanților spitalului, în urma incendiului nu au fost afectate celelalte secții, urmând a se reloca activitatea Secției de ATI la etajul al III-lea al spitalului.

LISTA victimelor care au murit în incendiul de la Spitalul Județean Neamț

PUBLICITATE