Procesul „Cheile Bicazului”: Județul Harghita „a pierdut la el acasă”

Județul Harghita „a pierdut la el acasă”, a transmis prefectul de Neamț, Adrian Niță, referitor la noul proces „Cheile Bicazului”.

Este vorba despre acțiunea în instanță pe care Harghita a intentat-o județului Neamț, solicitând anularea procesului verbal de delimitare având ca obiect stabilirea traseului de hotar administrativ pe porțiunea comună Gheorgheni – Tulgheș – Bicaz. (vezi articol AICI)

„Nu am înțeles de ce a fost considerată utilă această acțiune de către autoritățile harghitene, câtă vreme un dosar judecat mulți ani, prin toate instanțele ierarhice, nu a primit o soluție definitivă favorabilă județului vecin.

La data de 13 octombrie 2022, când a fost înregistrat în instanță dosarul soluționat astăzi, am fost extrem de dezamăgit de abordarea județului Harghita în problema hotarului cu județul Neamț. Prefectura Neamț a fost citată în calitate de pârâtă, alături de UAT Gheorgheni, UAT Bicaz Chei, UAT Județul Neamț, obiectul fiind același proces verbal de delimitare care a făcut obiectul dosarului nr. 1417/105/2011*, asupra căruia Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv, prin Decizia nr. 454/27.06.2020, în sensul respingerii cererii de anulare a respectivului act.

Am avut încredere în celeritatea justiției și speram să primim această sentință care așează lucrurile așa cum au fost odată. Cheile Bicazului aparțin teritorial județului Neamț. Sunt dovezi incontestabile care stabilesc asta și care iată, printr-o nouă sentință, primită astăzi de Tribunalul Harghita, sunt iarăși recunoscute de instanța.” – a spus prefectul Adrian Niță

Reamintim că zona „Cheile Bicazului” au rămas în județul Neamț pe 13 ianuarie 2021, când judecătorii Curții de Apel Ploiești au respins contestația autorităților din Harghita.

Curtea de Apel Ploiești admite excepția imposibilității contestațiilor. Respinge contestațiile în anulare, ca inadmisibile. Obligă contestatarii Municipiul Gheorgheni și UAT Județul Harghita la plata către intimata Comuna Bicaz-Chei a sumei de 8000 lei, câte 4000 lei fiecare. Irevocabilă. Sentința pronunțată în ședința publică, azi, 13.01.2021.” – nota decizia instanței (vezi articol AICI)

PUBLICITATE