Primarul Carabelea, reacție la gafa lui Ciolacu: „Sunt 1000% moldovean”

Continuă reacțiile la gafa premierului Marcel Ciolacu care a declarat că e o jignire să fii asociat cu regiunea Moldovei.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a stârnit controverse ample după ce, în timpul unei conferințe de presă a declarat că nu ar trebui să fie „jignit” prin asocierea cu regiunea Moldova.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Această remarcă a fost percepută de mulți ca o insultă adresată întregii regiuni a Moldovei, cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative la patrimoniul cultural și istoric al României.

Răspunsul la aceste comentarii nu a întârziat să apară. După ce senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu Nazare, a reacționat printr-un mesaj public în care își exprimă mândria de a fi nemțean și moldovean (vezi articol AICI), în mod similar, primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a luat o poziție fermă, declarându-se „1000% moldovean” și criticând vehement afirmațiile premierului Ciolacu.

El a subliniat valorile Moldovei și a menționat eroii și personalitățile care au adus contribuții semnificative la dezvoltarea României.

Totodată, primarul Carabelea a invitat pe toți moldovenii să își arate mândria prin adoptarea unui avatar tematic pe rețelele sociale.

„Sunt 100% pietrean, 200% nemțean și 1000% moldovean. Iubesc Piatra-Neamț, iubesc faptul că am rădăcini atât de puternice în pământul sfânt al Moldovei și că valorile insuflate de strămoși nu-mi permit să jignesc sau să umilesc pe nimeni după sorginte și loc de baștină.

De aceea aduc aminte domnului Prim-Ministru că Țara Moldovei este cea care a dat lumii printre cei mai valoroși și mai talentați oameni. Printre ei amintesc pe Eminescu, Creangă, Enescu, Luchian, Iorga, Antipa, Băncilă, Onicescu, sau Dr. Leon Dănăilă, ca să nu mai vorbim despre eroii care au apărat independența la Mărăști, Mărășești și Oituz sau, recent, campionii mondiali la robotică… mă opresc aici dar nu înainte de a protesta energic împotriva oricăror tendințe de a jigni sau umili cetățenii acestei țări, indiferent de unde trăiesc sau unde s-au născut.

Și de aceea anunț pe toți moldovenii, de aici sau de oriunde se află prin lume, că ȘI EU SUNT MOLDOVEAN și SUNT MÂNDRU DE ASTA!

Dacă și tu ești, te invit să descarci avatarul care ți se potrivește și să-l afișezi pe poza ta de profil. Ca să-l vadă oricine, de la vlădică la opincă! Mă înclin!” – a declarat Andrei Carabelea

Reamintim că premierul României, Marcel Ciolacu, a fost protagonistul unei scene controversate în timpul unei conferințe de presă organizate la Timișoara ieri, 25 aprilie, în contextul discuțiilor despre regionalizarea țării și despre infrastructura care conectează Moldova de restul României.

Declarațiile sale au aprins spiritele, mai ales după ce a făcut o remarcă pe care mulți o consideră jignitoare la adresa locuitorilor din Moldova.

Răspunzând unei întrebări premierul Ciolacu a afirmat: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.

Ciolacu subliniază practic că a considera un alt județ parte din Moldova ar fi o jignire.

Afirmația premierului nu doar că denotă o lipsă de respect și dispreț față de cetățenii din zona Moldovei, dar și o ignorare a realităților culturale și istorice ale regiunii.

Cu atât mai mult cu cât imaginea premierului apare pe bannerele electorale din județul Neamț (chiar și cele alături de cruci – vezi articol AICI)

Această gafă vine într-un moment delicat pentru premierul Ciolacu, care se află în plină campanie electorală, și va avea repercusiuni semnificative asupra sprijinului electoral în regiunea Moldova.

PUBLICITATE