Superstiții ciudate legate de eclipsa de Lună din această seară (27 iulie)

Cei care sunt pasionați de evenimente astronomice au parte în această seară (27 iulie) de un spectacol rar. Va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totalităţii de 1 oră şi 42 de minute. (mai multe detalii – AICI)

Eclipsa de Lună este un fenomen astronomic care, în ciuda explicațiilor științifice, a inspirat și fascinat mai multe generații. Dat fiind faptul că fenomenul este unul cu totul special și rar, a devenit o sursă a legendelor și a miturilor, printre acestea strecurându-se și numeroase superstiții.

În tradițiile antice se bănuia că femeile însărcinate trebuie să poarte îmbrăcăminte de culoare roșie pentru a se proteja de spiritele rele. În plus, viitoarelor mame nu li se recomandă să-și atingă pântecele pe timp de eclipsă pentru că în caz contrar copilul se va naște cu semne. Cât despre copiii concepuți în perioada eclipsei, se credea că vor fi posedați de demoni.

Conform vechilor mayaşi, eclipsa de Lună era înţeleasă ca o luptă cerească, în timpul căreia Jaguarul înghiţea corpul ceresc. În China antică, Luna dispărea pentru câteva ore în pântecele unei broaşte râioase, cu trei picioare.

La sate, superstiţia era aceea care dicta explicaţia. În afară de temerea calamitaţilor, oamenii credeau că atunci când era eclipsă totală de Lună sau de Soare, „dracii sunt vinovaţi, că vin şi-o fură de pe cer”, sau dacă eclipsa era parţială, vinovaţi se făceau vârcolacii care „mănâncă luna” (sau soarele, după caz). Sigur, evenimentul respectiv era socotit şi ca o „pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor”.

5 superstiţii ciudate legate de Eclipsa de Luna, conform România TV:

1. În India este interzis cu desăvârşire gătitul sau mâncatul pe durata eclipsei de Lună. Şi asta pentru că în timpul Chandra Grahan, mâncarea „devine rea” şi e blestemată de spiritele rele.

2. Cercetătorii biblici americani, cred că trăim vremurile de pe urmă şi în timpul eclipsei trebuie să ne rugăm pentru iertarea păcatelor. Conform Cărţii lui Ioel 2:31, din Vechiul Testament: „Soarele va coborî în beznă şi Luna se va înroşi de sânge înaintea zilei îngrozitoare şi măreţe în care va veni Domnul”.

3. Tibetanii cred că faptele bune sau rele se multiplică de zece ori în timpul eclipsei şi trebuie să avem mare grijă, pentru că fiecare gest pe care îl facem în cele 103 minute, ne poate schimba definitiv destinul.

4. În Africa de Sud, în timpul eclipsei de Lună are loc o luptă pe viaţă şi pe moarte între Soare şi Lună. Oamenii trebuie să se roage ca cele două corpuri cereşti să se împace, altminteri lumea va rămâne în beznă.

5. În mai multe ţări din lume, femeile gravide sunt închise în casă şi nu au voie să se uite deloc la cer. Şi asta pentru că eclipsa de Lună fie le însemnează pe ele, fie atacă pruncul purtat în pântec, fie îl însemnează pe micul încă nenăscut.

Vezi și Astăzi, 27 iulie, cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol. La Piatra-Neamț, Luna va răsări la ora 20:44