Astăzi, 27 iulie, cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol. La Piatra-Neamț, Luna va răsări la ora 20:44

Astăzi, 27 iulie 2018, va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totalităţii de 1 oră şi 42 de minute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie 2018, începând cu ora 20.14, şi se va continua târziu în noapte, eclipsa se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2.28. Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23.21 (ora de vară).

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

Pentru municipiul Piatra-Neamț, Luna va răsări la ora 20:44.

După răsăritul Lunii, trebuie doar să așteptați ca această să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. Nu uitați să priviți Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba regiunile acoperite de umbră.

După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Tot pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi la opoziţie. Când o planeta se află la opoziţie o putem observa în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii a avut loc pe 15 iunie 2011.

Mai multe despre eclipsa de Lună puteți citi – AICI

PUBLICITATE