Primăria Piatra-Neamț, sub zodia incompetenței! Vom plăti mai mult pentru gunoi

Cetățenii municipiului Piatra-Neamț vor trebui să plătească mai mult tariful de colectare a deșeurilor, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului a respins solicitarea Primăriei Piatra-Neamț de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu pentru funcționarea depozitului ecologic ce deservește orașul și a sistemului de colectare și tratare a deșeurilor municipale. 

Potrivit discuțiilor pe care le-am avut cu instituțiile avizate, vina respingerii Autorizației ar aparține Primăriei Piatra-Neamț care a întârziat foarte mult documentația, nu a prezentat completările și clarificarile solicitate și nu a rezolvat neconformitățile constatate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, firma de salubrizare va trebui să transporte deșeurile la depozitul ecologic de la Girov, ceea ce va crește tariful la gunoi cu peste 50-60%, după calculele noastre.

Despre riscul iminent de sistare a serviciului public de colectare a deșeurilor în Piatra-Neamț a atras atenția încă de luna trecută prefectul Adrian Niță.

„Așa cum avertizam încă de luna trecută (vezi articol AICI), inevitabilul s-a produs, municipalității pietrene fiindu-i respinsă solicitarea revizuirii Autorizației Integrate de Mediu de către APM Neamț, pentru functionarea depozitului ecologic ce deservește municipiul Piatra Neamt și a sistemului de colectare și tratare a deșeurilor municipale.

Această situație este o consecință a modului în care administrația liberală conduce iresponsabil și lipsită de interes orașul nostru!

De ce vor trebui să suporte pietrenii creșterile de tarif pentru incapacitatea unora de a-și face treaba, este o întrebare la care, cel mai probabil, conducerea primăriei nu ne va oferi un răspuns.

Deși solicitarea de revizuire a fost înregistrată la APM Neamt din 9.07.2020, documentația a fost depusă in forma solicitată de legislația în vigoare abia după aproape doi ani, la data de 25.05.2022.

Pe parcursul derulării procedurii de revizuire APM Neamț a solicitat în repetate rânduri o serie de completări și clarificări, precum și rezolvarea aspectelor neconfome constatate.

Întrucât titularul Autorizatiei Integrate de Mediu nu a prezentat completările și clarificarile solicitate și nu a rezolvat neconformitățile constatate, reiterate prin adresa nr. 3440/3.04.2023, in ședinta Comisiei de Analiza Tehnica din data de 8.06.2023 s-a luat decizia de respingere a solicitarii de revizuire.

De la data emiterii deciziei de respingere, depozitarea deșeurilor în depozitul ecologic Piatra Neamț nu se mai poate realiza, deșeurile colectate din municipiul Piatra Neamț trebuind să fie transportate la depozitul ecologic de la Girov.” – a transmis prefectul Adrian Niță

PUBLICITATE