Poliția Neamț, detalii și clarificări în cazul polițistului care s-a împușcat

În contextul speculațiilor apărute în spațiul public privind decesul agentului Mihalache Bogdan, Poliția Neamț aduce clarificări pentru a înlătura orice îndoială legată de acest nefericit incident.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a emis un comunicat prin Compartimentul de Relații Publice pentru a clarifica anumite aspecte în legătură cu tragicul deces al agentului șef de poliție Mihalache Bogdan.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Agentul a fost încadrat inițial la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț în 2006, iar din 2017, a activat în cadrul Compartimentului de Siguranță Publică și Patrulare Roman, avansând în 2022 în gradul profesional datorită modului exemplar de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

La data tragicului eveniment, agentul de poliție desfășura, în mare parte, activități de birou și nu a făcut obiectul unor cercetări disciplinare.

Acesta a fost găsit decedat în propria locuință, prezentând o plagă împușcată la nivelul capului (vezi articol AICI), situație care a declanșat imediat investigații din partea autorităților.

Inspectoratul a subliniat că, în perioada precedentă decesului, agentul de poliție a lucrat doar 2 ore suplimentare și a beneficiat de un concediu medical. De asemenea, nu există dovezi că acesta a solicitat transferul sau mutarea. În contextul unei verificări planificate, care nu îl viza direct pe agent, s-a discutat cu polițiștii Biroului Rutier Roman, inclusiv cu Mihalache Bogdan, despre aspecte profesionale, fără a fi emise solicitări de explicații scrise sau documente de constatare.

IPJ Neamț a menționat că se efectuează investigații suplimentare privind aspecte de natură personală ale agentului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Informațiile detaliate despre aceste investigații nu pot fi dezvăluite publicului pentru a nu afecta integritatea procesului.

Mai jos, comunicatul Poliției Neamț:

În contextul informațiilor apărute în spațiul public în ultimele zile, legate de decesul colegului nostru, pentru a clarifica aspecte de interes legate de acest eveniment nefericit, Compartimentul de Relații Publice Neamț este abilitat să comunice următoarele:

Agent șef de poliție Mihalache Bogdan a fost încadrat în MAI, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, cu data de 01.10.2006. În urma promovării concursului de recrutare din sursă externă, la data de 16.01.2017, a fost încadrat la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț – Compartimentul de Siguranță Publică și Patrulare Roman.

Începând cu data de 01.09.2020, acesta și-a desfășurat activitatea la Biroul Rutier Roman.

Din punct de vedere al activității profesionale facem precizarea că acesta nu a făcut obiectul unor cercetări disciplinare.

La data de 01.12.2022, ca semn de apreciere al modului exemplar de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, a fost avansat în gradul profesional de agent șef de poliție, înainte de împlinirea stagiului minim în gradul profesional deținut.

În referire la tragicul eveniment din data de 18 martie, facem următoarele precizări: agentul de poliție era planificat în schimbul I, în intervalul orar 06:00-14:00, acesta desfășurând, în mare parte, activități de birou, respectiv cercetări în dosarele penale instrumentate.

La ora 11:30, agentul de poliție și-a anunțat colegii că părăsește sediul Poliției municipiului Roman, urmând a se deplasa cu autoturismul personal, pentru a-și cumpăra de mâncare.

La ora 14:00, ora finalizării schimbului I, s-a constatat că agentul nu a predat armamentul și muniția din dotare și nu a revenit la sediul instituției.

În vederea identificării acestuia, a fost apelat de colegi pe telefonul mobil, fără a avea un răspuns, conducerea subunității de poliție dispunând deplasarea unui echipaj de poliție la imobilul acestuia, soția fiind cea care a permis accesul polițiștilor în imobil.

Din nefericire, colegul nostru prezenta o plagă împușcată la nivelul capului, echipajul medical declarând decesul acestuia.

La data de 18 martie, la nivelul Biroului Rutier Roman se desfășura un control tematic.

Controlul nu îl viza pe polițist, acesta fiind dispus conform planului de controale tematice din luna ianuarie 2024.

În cadrul activității, s-a interacționat cu polițiștii Biroului Rutier Roman aflați în serviciu, inclusiv cu agent șef Mihalache Bogdan, fiind discutate aspecte profesionale în legătura cu obiectivele controlului, fără a fi solicitate explicații scrise de la polițiști și fără să fie întocmite documente de constatare.

Menționăm că, în cursul lunii februarie, Serviciul Rutier Neam a făcut obiectul unei monitorizări, acțiunile tuturor polițiștilor rutieri de la nivelul județului Neamț fiind direcționate pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, pe intervale de timp și zone precis delimitate.

În acest context, au fost înregistrate de către o parte din polițiștii implicați în aceste acțiuni ore suplimentare, fără ca acestea să depășească o medie rezonabilă.

În contextul înregistrării acestui tragic eveniment, s-a procedat la verificare planificării serviciilor polițistului pentru lunile ianuarie și februarie, ocazie cu care s-a constatat că, în această perioadă, polițistul a lucrat 2 ore suplimentare.

Începând cu data de 29.01.2024 și pâna la data de 26.02.2024, acesta a fost în concediu medical.

În aceeași perioadă, acesta figurează cu încă 3 zile libere (recuperări, concediu de odihnă). De pe data de 20.03.2024, polițistul era planificat în concediu de odihnă.

Totodată, polițistul nu a formulat solicitări scrise de transfer sau mutare.

În același context, dorim să subliniem că există aspecte de natură personală care sunt în curs de investigare, în cadrul unui dosar penal instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Aceste detalii, din motive legate de integritatea investigației în desfășurare, nu pot fi dezvăluite publicului.

Având în vedere cele de mai sus, ne reafirmăm angajamentul față de prevenirea oricărui comportament extrem din partea angajaților noștri. Este de o importanță fundamentală pentru Inspectoratul de Poliție Județean Neamț să menținem un mediu profesional și sigur, în care fiecare membru să se poată dedica îndeplinirii datoriei, fără obstacole de orice natură.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț se încurajează dialogul atât între colegi, cât și pe linie ierarhică, astfel încât orice polițist să-și poată expune problemele, situațiile sau dificultățile cu care se confruntă.

PUBLICITATE