Neamț: Zi încărcată pentru pompieri. Opt incendii în opt ore

Misiune de stingere incendiu în localitatea Poienari

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Joi, 19.04.2018, la ora 08:44, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la o locuinţă particulară din comuna Poienari, satul Poienari. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere, un autocamion de intervenţie şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor din cadrul Detașamentului de pompieri Roman.

În urma evenimentului, au ars bunurile aflate într-o cameră(mobilier, 2 paturi şi aproximativ 100 kg. Materiale textile) şi documentele de identitate ale proprietarului.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,jar căzut din sisteme de încălzire(sobă)”.

Misiune de stingere incendiu la o gospodărie din localitatea Făurei

Joi, 19.04.2018, la ora 10:58, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112”, despre producerea unui incendiu la o gospodărie din comuna Făurei, satul Făurei. La locul intervenţiei s-au deplasat cinci echipaje de pompieri militari cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD de prim ajutor şi o autospecială de comandă din cadrul Detașamentului de pompieri Roman, fiind solicitaţi în sprijin şi 10 voluntari, cu un buldo-excavator, din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Făurei.

Până la sosirea forţelor de intervenţie a explodat o butelie de aragaz.

La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau cu violenţă la o fânărie, un grajd de animale, un depozit de cereale, o magazie şi la acoperişul casei de locuit.

În urma evenimentului, au ars acoperişul casei de locuit şi de la două anexe gospodăreşti confecţionate din astereală din lemn cu învelitoare din tablă, alte trei anexe, confecţionate din lemn, cu amprenta la sol de aproximativ 800 metri pătraţi, bunurile materiale aflate la interior, cca. 500 kg porumb, aproximativ 1000 kg lucernă, doi căţei şi trei găini.

Salvatorii romaşcani au reuşit să salveze alţi doi căţei aflaţi în interiorul anexelor.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,efectul termic al curentului electric de la un aparat de reglaj defect(termostat frigider)”.

Intervenţia forţelor, pentru localizarea şi lichidarea tuturor focarelor, a durat aproximativ 6 ore. (vezi articolul și foto – AICI)

Misiune de stingere incendiu la o hală gater în comuna Borca

Joi, 19.04.2018, la ora 12:50, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la o hală gater din comuna Borca, satul Pârâul Pântei. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ – Garda II Poiana Teiului, fiind solicitaţi în sprijin şi şase pompieri voluntari, cu două autospeciale de stingere, din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Borca.

În urma evenimentului, au ars cca. 50 metri pătraţi din acoperişul halei gater realizat din astereală de lemn cu învelitoare din tablă, aproximativ 50 metri pătraţi acoperiş atelier cu astereală de lemn si învelitoare din plăci de azbociment, cca. 60 metri pătraţi pereţi despărţitori realizaţi din bârnă de lemn, două polizoare electrice, un ascuţitor electric, pânze gater, un motor electric de 7.5 KW şi mai multe scule.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,scântei mecanice de la un aparat electric de ascuţit pânze de gater şi părăsirea locului de muncă”.

Misiune de stingere incendiu produs la un depozit de furaje

Joi, 19.04.2018, la ora 13:27, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la un depozit de furaje din comuna Trifeşti, satul Sofroceşti. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Roman.

În urma evenimentului, au ars aproximativ două tone de lucernă sub formă de baloţi, cca. o tonă de coceni şi s-a degradat, pe o suprafaţă de cca. 4 metri pătraţi, acoperişul unei anexe.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Misiune de stingere incendiu produs la o anexă gospodărească în localitatea Trifeşti

Joi, 19.04.2018, la ora 15:34, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărească din comuna Trifeşti, satul Trifeşti. La locul indicat de apelant s-au deplasat patru echipaje de pompieri militari cu trei autospeciale de stingere şi un autocamion de intervenţie din cadrul Detașamentului de pompieri Roman.

În urma evenimentului, au ars aproximativ aproximativ 2.5 tone lemne de foc, 500 kg rumeguş şi s-a degradat acoperişul magaziei pe o suprafaţă de cca. 30 metri pătraţi.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Misiune de stingere incendiu la o locuinţă în localitatea Dreptu

Joi, 19.04.2018, la ora 16:26, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la o locuinţă particulară din comuna Poiana Teiului, satul Dreptu. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ – Garda II Poiana Teiului.

În urma evenimentului, au ars bunurile aflate într-o cameră(1 frigider, un dulap, produse textile, un televizor) şi s-au degradat pereţii camerei pe o suprafaţă de 50 metri pătraţi şi tâmplăria de la cameră.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,efectul termic al curentului electric la un contact electric improvizat”.

Misiune de stingere incendiu deşeuri în Vânători Neamţ

Joi, 19.04.2018, la ora 16:39, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la deşeuri în comuna Vânători Neamţ. La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ.

În urma evenimentului au ars cca. două tone gunoi menajer.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Misiune de stingere incendiu gunoi menajer în Trifeşti

Joi, 19.04.2018, la ora 17:00, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 despre producerea unui incendiu la deşeuri menajere în comuna Trifeşti. La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un autocamion de intervenţie din cadrul Detașamentului de pompieri Roman, fiind sprijiniţi şi de trei voluntari din cadrul SVSU Trifeşti.

În urma evenimentului au ars cca. cinci tone deşeuri menajere şi resturi vegetale.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost ,,folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.


Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajere conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 
    • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
PUBLICITATE