NEAMȚ: Spitalul din Bisericani, amendat cu 25.000 lei după scandalul din ziua votului

Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din comuna Alexandru cel Bun a fost amendat cu suma de 25000 lei după ce mai mulți bolnavi de TBC au fost duși la secția de votare cu microbuzul școlar. 

Amenda a fost dată unității spitalicești pentru nerespectarea normelor privind părăsirea unității medicale de către pacienți fără acordul medicului şef de secție și nerespectarea normelor antipidemice de prevenire și control al răspândirii infecțiilor.

Reamintim că incidentul a ajuns în atenția publică duminică, în ziua alegerilor, după ce imagini cu unii bolnavi de TBC ai spitalului, care au mers la vot cu microbuzul şcolar, au apărut pe Facebook. (vezi articolul AICI)

După scandalul declanșat, Direcția de Sănătate Publică din Neamț a deschis o anchetă.

Comunicatul DSP Neamț:

Având în vedere evenimentul petrecut în data de 24.11.2019 privind deplasarea pacienților internați la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, în vederea participării la vot, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a demarat o anchetă în data de 25.11.2019, din care au rezultat următoarele concluzii: 

-Din declarațiile medicilor de gardă din ziua respectivă, reiese că nu au fost făcute demersuri în termenul legal din partea unității sanitare către secția de votare la care era arondat spitalul, pentru solicitarea deplasării ”urnei speciale”, întrucât pacienții nu și-ar fi manifestat intenția exercitării dreptului la vot pentru scrutinul din data de 24.11.2019. 

-În ceea ce privește transportul pacienților cu microbuzul şcolar, este de menționat faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare privind internarea și transportul pacientului pe perioada internării, acesta poate fi transportat doar cu autoturisme autorizate pentru transport medicalizat sau nemedicalizat, care aparțin spitalului sau serviciilor de ambulanță din județ.

Microbuzul şcolar are destinație specială, neputând fi utilizat pentru transportul pacienților din spital.

Din delarația CPLIAM reiese că, după acest transport, ar fi fost executată operațiunea de decontaminare și dezinfecție a mijlocului de transport cu substanțe biocide din dotarea spitalului, anterior de a fi folosit destinației (transport elevi). 

-Referitor la părăsirea unității sanitare de către pacienți în afara momentului externării, menționăm că Legea nr. 46/2003-privind drepturile pacientului, prevede că pacientul poate părăsi unitatea sanitară în alte copndiții decât externarea, cu acordul personalului medical desemnat prin regulamentul de ordine interioară pentru a aviza acest lucru. 

În Regulamentul de ordine interioară al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani este menționat că, la cererea pacientului, acesta poate părăsi unitatea pe perioada internării doar cu aprobarea medicului șef de secție.

În urma controlului, a rezultat că în foile de observație nu a fost consemnat acordul medicului şef de secție pentru părăsirea unității medicale de către pacienți și nici a altei persoane din conducerea unității. 

-Din foile de observație reiese că pacienții sunt negativi pentru Bacilul Koch, dar nu reiese dacă pacienții sunt contagioși, fiind infectați cu alți agenți patogeni cu transmitere respiratorie.

Presupunem că, atât timp cât pacienții erau internați și nu tratați la domiciliu, aceștia au necesitat izolare și tratare în mediu spitalicesc. 

În urma constatărilor, D.S.P.Neamţ a sancționat contravențional unitatea sanitară cu amendă contravențională în valoare de 25000 lei, conform H.G.R. nr.857/2011- privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, pentru nerespectarea normelor privind părăsirea unității medicale de către pacienți fără acordul medicului şef de secție și nerespectarea normelor antipidemice de prevenire și control al răspândirii infecțiilor.

PUBLICITATE