NEAMȚ: Răsturnare de situație în cazul bărbatului cu coronavirus, trimis acasă de 2 ori

Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț reacționează în cazul pacientului cu coronavirus, trimis de două ori acasă. (vezi articolul AICI)

Potrivit unui comunicat emis de Spitalul Județean, bărbatul a mințit și nu se încadra, conform metodologiei, la categoria de caz suspect.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Mai jos, comunicatul Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț:

Având în vedere apariţia în presa locală a unor articole cu privire la pacientul N.A. de 47 de ani, din Piatra Neamţ, facem următoarele precizări:

– în data de 18 martie 2020, prin mijloace proprii, pacientul N.A. se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de gardă din cadrul Secţiei Boli Infecţioase, este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris şi să revină pentru reevaluare dacă va prezenta stări de febră, peste 48 sau 72 de ore;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde cu NU la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venite din zonele afectate?);

– în data de 20 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de la Secţia Boli Infecţioase este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris anterior, completat cu un antibiotic pentru şapte zile şi de a reveni, la nevoie, pentru reevaluare;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde de această dată cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând și data de 7 martie.

– în data de 23 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de Ia Secţia Boli Infecţioase se decide efectuarea unei investigaţii computer tomograf pulmonar şi internarea în Secţia Boli Infecţioase, cu suspiciunea de infectare cu virusul COVID-19, fiind apoi transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE iMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde şi de această dată cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând data de 7 martie şi o locaţie de alimentaţie publică iar la întrebarea nr. 4 (Precizaţi nr. de zile scurse de la contact la momentul prezentării) răspunde cu DA… 16 zile (răspuns diferit faţă de celelalte două chestionare completate anterior).

Facem precizarea că, potrivit metodologiei întocmite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 16-22.03.2020, Caz suspect avea următoarea descriere:

  • Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere gat, scurtarea respirației (creşterea frecvenţei respiratorii) care necesită sau nu spitalizare

ȘI

  • In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
    A avut contact apropiat cu un caz confirmat de COVID-19 sau
    – 
    A avut istoric de călătorie internațională

Pe data de 23 martie 2020 a fost elaborată o nouă metodologie care definea astfel
Caz suspect:

  • Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) ȘI fără o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

SAU

  • Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
    SAU
  • Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a demarat o anchetă internă, solicitând puncte de vedere de la personalul medical implicat în acordarea asistenţei medicale pacientului N.A.

20200325-Situatie-pacient-NA
PUBLICITATE