Ministrul Sănătății: Nu este în regulă din punct de vedere legal ce s-a întâmplat în cazul femeii din Piatra-Neamţ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, 18 mai, că nu este în regulă din punct de vedere legal ceea ce s-a întâmplat în cazul femeii din judeţul Neamţ care a ales să nască acasă asistată de o moaşă şi a murit.

El a fost întrebat dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

„Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă.

Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri.

Cred că lucrul acesta este foarte clar. Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.


Reamintim că medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a avut o primă reacție după decesul unei femei din Piatra-Neamț care a murit la spital la două zile după ce a născut acasă, cu ajutorul unei moaşe.

Declarația medicului ieșean vine ca un avertisment pentru femeile gravide care recurg la această metodă.

În mod normal, ne-am fi așteptat ca reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț să aibă un punct de vedere, o reacție cu privire la pericolul la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul moașelor.

Din păcate, comunicarea la Spitalul Județean Neamț rămâne o altă mare problemă cu care se confruntă unitatea medicală principală din județ.

Revenind la declarația medicului ieșean Mircea Onofriescu, potrivit acestuia, vorbim despre un al doilea deces înregistrat în judeţul Neamţ în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra-Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă.

Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei.

A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată.

Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă„, a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu, citat de AGERPRES

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.

România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu.

Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită.

Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu.

În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar.

Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct.

În România acest lucru este interzis”, a explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu, pentru sursa citată


Reamintim că o femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra-Neamț, a decedat la două zile după ce a născut.

Din primele date, sâmbătă, 13 mai, în jurul orei 14:00, femeia ar fi născut o fetiță, la domiciliu, neasistată medical. Două ore mai târziu, o ambulanță a fost solicitată, medicii găsind-o în stop cardio-respirator.

„La locul solicitării s-a deplasat un echipaj cu asistent medical care a început manevrele de resuscitare cardiorespiratorie. Lehuza a fost preluată de un echipaj TIM şi predată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ”, au transmis reprezentanții Serviciului de Ambulanță.

Totodată, a fost preluat și nou-născutul și transportat la spital.

În cursul zilei de luni, 15 mai, femeia a decedat.

La data de 14 mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o femeie, de 42 de ani, din Piatra-Neamț, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naștere unui copil, ulterior starea acesteia înrăutățindu-se, fiind preluată de un echipaj medical și transportată la spital.

Din nefericire, la data de 15 mai, femeia a decedat la unitatea medicală din județul Neamț.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț

Potrivit unor surse medicale, starea nou-născutului este una bună.

PUBLICITATE