Mesaj RO-ALERT în Neamț. Pericol de poluare masivă a râului Bistriţa

ACTUALIZARE: Măsuri și restricții în Neamț după poluarea râului Bistrița (FOTO)

Autorităţile din  Neamţ suspectează o poluare cu ape de mină a râului Bistriţa şi au transmis mesaj RO-Alert în mai multe localităţi.

„În jurul orei 23.00 am primit informația de la SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.
A fost transmis mesaj RO-ALERT de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.” – au transmis reprezentanții ISU Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ieri, 13.05.2023, angajații SGA Suceava au observat, în jurul orelor 19:30, că râul
Bistrița, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, prezintă o culoare cărămizie specifică poluării cu ape de mină.

Tronsonul de curs de apă afectat are o lungime de aproximativ 3 km. Unda de poluare se deplasează spre județul Neamț.

„În urma verificărilor preliminare efectuate de lucrătorul SGA din zona Broșteni, s-a
constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Pentu stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului și pentru
determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare și recoltare de probe la fața locului.

De asemenea, un reprezentant al SGA Neamț s-a deplasat în teren la granița cu județul Suceava, în punctul Lunca, com. Borca, pentru verificare și recoltare probe.

Au fost anunțați șefii S.V.S.U din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului precum și GNM Neamț, APM si ISU referitor la situația existentă.

S-a constatat că unda de poluare a intrat pe teritoriul județului Neamț în jurul orei 21:30.
După efectuarea analizelor de laborator vom reveni cu informații suplimentare și eventuale măsuri suplimentare.

Populația din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului va fi informată despre aceasta poluare prin ROALERT, pentru a nu folosi apa din râul Bistrița în scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu.” – ne-a transmis prefectul Adrian Niță

PUBLICITATE