ISU Neamț: Cum a decurs intervenția după ce s-a prăbușit parapetul podului de la Pângărați

Duminică, 28.01.2018, la ora 18:39, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ a fost anunţat de presa locală, prin inspectorul şef, că s-a prăbuşit o parte din balustrada de protecţie a părţii pietonale a podului ce traversează râul Bistriţa, situat pe DN 12C, în localitatea Pângăraţi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru verificarea celor semnalate cât şi pentru asigurarea monitorizării şi luării primelor măsuri de limitare a pericolelor ce ar putea apărea, a fost direcţionat la locul evenimentului un echipaj de pompieri cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu 5 subofiţeri, care se întorcea de la un incendiu din localitatea Huisurez (de la un incendiu apărut la un adăpost de animale, care a fost localizat de cetăţeni).

– s-a informat dispeceratul IPJ Neamţ despre cele semnalate.
– s-a informat DelGazGrid şi se solicită un echipaj de la Transgaz.
– s-a informat SDN cu privire la cele semnalate.

– 19:05 echipajul I.S.U. Neamţ ne informează că semnalizarea pericolelor de pe pod nu este corespunzătoare. Echipajul SDN, ajuns la faţa locului, a plecat şi s-a întors cu alte mijloace de semnalizare.

– 20:17 balustrada de pe partea pietonală (a sensului de mers Piatra Neamţ-Bicaz) a podului ce traversează râul Bistriţa, pe DN 12 C în localitatea Pângăraţi, se prăbuşeşte pe toata lungimea podului (aproximativ 100 m);

– 20:20 se deplasează la locul evenimentului o autospecială de comandă(APIC), cu ofiţerul de serviciu în dispecerat şi un echipaj format din patru subofiţeri cu o autospecială complexă de intervenţie(FRAP), pentru monitorizare şi luarea primelor măsuri de evitare a pericolelor. La locul evenimentului s-au constatat şi executat următoarele:

– echipajul FRAP a executat balizarea şi delimitarea zonei ce prezenta pericol de cădere de pe pod, utilizând banda de demarcare alb-roşie.

– în cădere balustrada (construită din beton) a atins o conductă magistrală de gaz ce aparţine TRANSGAZ (fiind montată pe pilonii podului) fără a produce avarierea acesteia sau scurgeri de gaz. La faţa locului prezentându-se un reprezentant al TRASGAZ care a confirmat ca ţeava respectivă nu prezintă pericole.

– echipajul FRAP a utilizat detectorul de gaze, în acest sens, rezultatul fiind negativ.

– echipajul SDN Neamţ a instalat mijloacele de semnalizare şi avertizare a pericolelor, restricţionând circulaţia cetăţenilor pe partea pietonală a podului de pe care a căzut balustrada (partea pietonală opusă fiind închisă anterior din acelaşi motive).

– un buldo-excavator, trimis de Primăria Pângăraţi, a degajat părţile din beton ale balustradei ce a căzut pe un drum neasfaltat ce subtraversa podul (existând posibilitatea ca cetăţenii să folosească o rută ocolitoare).

– 2 echipaje ale IPJ au asigurat dirijarea circulaţiei pe ambele sensuri ale podului.

La locul evenimentului s-a deplasat inspectorul sef al unităţii precum şi prefectul şi subprefectul judeţului Neamţ.

Zona a fost monitorizată pe timpul nopţii de echipe de la IPJ Neamţ şi SDN Neamţ.

În data de 29.01.2018, ora 09:00 a avut loc o şedinţă a CJSU Neamţ prin care s-a dispus constituirea unei comisii de evaluare, precum şi informarea CNAIR – DRDP Iaşi despre eveniment şi dispunerea măsurilor de remediere aferente.

Vezi și Atenție pietoni și șoferi! Reparații la podul din Pângărați după ce parapetul s-a prăbușit

PUBLICITATE