ISU Neamț: Cum a decurs intervenția după ce s-a prăbușit parapetul podului de la Pângărați

Duminică, 28.01.2018, la ora 18:39, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ a fost anunţat de presa locală, prin inspectorul şef, că s-a prăbuşit o parte din balustrada de protecţie a părţii pietonale a podului ce traversează râul Bistriţa, situat pe DN 12C, în localitatea Pângăraţi.

Pentru verificarea celor semnalate cât şi pentru asigurarea monitorizării şi luării primelor măsuri de limitare a pericolelor ce ar putea apărea, a fost direcţionat la locul evenimentului un echipaj de pompieri cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă cu 5 subofiţeri, care se întorcea de la un incendiu din localitatea Huisurez (de la un incendiu apărut la un adăpost de animale, care a fost localizat de cetăţeni).

– s-a informat dispeceratul IPJ Neamţ despre cele semnalate.
– s-a informat DelGazGrid şi se solicită un echipaj de la Transgaz.
– s-a informat SDN cu privire la cele semnalate.

– 19:05 echipajul I.S.U. Neamţ ne informează că semnalizarea pericolelor de pe pod nu este corespunzătoare. Echipajul SDN, ajuns la faţa locului, a plecat şi s-a întors cu alte mijloace de semnalizare.

– 20:17 balustrada de pe partea pietonală (a sensului de mers Piatra Neamţ-Bicaz) a podului ce traversează râul Bistriţa, pe DN 12 C în localitatea Pângăraţi, se prăbuşeşte pe toata lungimea podului (aproximativ 100 m);

– 20:20 se deplasează la locul evenimentului o autospecială de comandă(APIC), cu ofiţerul de serviciu în dispecerat şi un echipaj format din patru subofiţeri cu o autospecială complexă de intervenţie(FRAP), pentru monitorizare şi luarea primelor măsuri de evitare a pericolelor. La locul evenimentului s-au constatat şi executat următoarele:

– echipajul FRAP a executat balizarea şi delimitarea zonei ce prezenta pericol de cădere de pe pod, utilizând banda de demarcare alb-roşie.

– în cădere balustrada (construită din beton) a atins o conductă magistrală de gaz ce aparţine TRANSGAZ (fiind montată pe pilonii podului) fără a produce avarierea acesteia sau scurgeri de gaz. La faţa locului prezentându-se un reprezentant al TRASGAZ care a confirmat ca ţeava respectivă nu prezintă pericole.

– echipajul FRAP a utilizat detectorul de gaze, în acest sens, rezultatul fiind negativ.

– echipajul SDN Neamţ a instalat mijloacele de semnalizare şi avertizare a pericolelor, restricţionând circulaţia cetăţenilor pe partea pietonală a podului de pe care a căzut balustrada (partea pietonală opusă fiind închisă anterior din acelaşi motive).

– un buldo-excavator, trimis de Primăria Pângăraţi, a degajat părţile din beton ale balustradei ce a căzut pe un drum neasfaltat ce subtraversa podul (existând posibilitatea ca cetăţenii să folosească o rută ocolitoare).

– 2 echipaje ale IPJ au asigurat dirijarea circulaţiei pe ambele sensuri ale podului.

La locul evenimentului s-a deplasat inspectorul sef al unităţii precum şi prefectul şi subprefectul judeţului Neamţ.

Zona a fost monitorizată pe timpul nopţii de echipe de la IPJ Neamţ şi SDN Neamţ.

În data de 29.01.2018, ora 09:00 a avut loc o şedinţă a CJSU Neamţ prin care s-a dispus constituirea unei comisii de evaluare, precum şi informarea CNAIR – DRDP Iaşi despre eveniment şi dispunerea măsurilor de remediere aferente.

Vezi și Atenție pietoni și șoferi! Reparații la podul din Pângărați după ce parapetul s-a prăbușit

PUBLICITATE