Despre refugiați și minciunile Primăriei Piatra-Neamț

Situația relocării refugiaților din Ștrandul Municipal Piatra-Neamț scoate la iveală o altă caracteristică pe care a început să și-o însușească administrația Carabelea – minciuna – de data aceasta și în documente oficiale.

În adresa trimisă de Primăria Piatra-Neamț către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), cu propunerea de relocare a refugiaților ucraineni din Ștrandul Municipal (vezi articolul AICI), a fost invocat un singur aspect: „Primăria Piatra-Neamț are încheiate contracte de cazare înantea adoptării hotărârii CJSU din 6 martie, acestea implicând obligații contractuale cu terți…

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Așadar, într-un document oficial, înaintat de Primăria Piatra-Neamț către CJSU, se specifică anumite contracte de cazare care, surpriză, nu există.

Despre neexistența lor, tot Primăria Piatra-Neamț recunoaște, oficial, într-un comunicat transmis astăzi:

„În ceea ce privește modul incomplet în care s-a redactat propunerea de relocare a refugiaților ucraineni, cei care s-au făcut vinovați de inducerea tezei că ar exista contracte de cazare semnate vor fi sancționați.”

Cu alte cuvinte, Primăria a născocit un motiv care nu există și l-a folosit pentru a muta refugiații din ștrand. Ce-i drept, nu a fost un pas mare de la manipulările cu sondajele făcute de Primărie (vezi articolul AICI) și până la a se folosi de contracte care nu există doar pentru a-și atinge scopul.

Dar lucrurile nu se opresc aici. În același comunicat al Primăriei, se vorbește despre solicitările de rezervare și „potențialul contractual dovedit de experiența anilor precedenți”

Astfel, Primăria Piatra-Neamț a atașat 13 imagini cu solicitările de pe Facebook și Mail venite din luna aprilie și până în prezent. Din cele 13 solicitări, 10 sunt pe Facebook, iar din acestea, doar 5 persoane au întrebat despre situația închirierii căsuțelor. La aceștia, se mai adaugă 3 solicitări venite pe Mail, ceea ce rezultă că în ultimele luni, doar 8 persoane au solicitat informații despre căsuțele din ștrand. 

 

În ce privește potențialul de anii trecuți, ștrandul din Piatra-Neamț dispune de 10 căsuțe tip Malibu, 3 căsuțe tip Ibiza și 29 căsuțe Riviera. Astfel, în cele 42 unități de cazare, ar însemna o medie de 1300 de nopți / cazare pe lună.

Primăria Piatra-Neamț ne-a transmis și o situație a gradului de ocupare a căsuțelor din ștrand în anul 2021.

Astfel, în luna iunie 2021, numărul de nopți în care au fost închiriate căsuțele a fost de 137 (aproximativ 10% din cele 1300 de nopți disponibile în casuțele din ștrand), în luna iulie au fost 438 (aproximativ 33%), iar în luna august, 433 (aproximativ 33%).

În concluzie, doar un sfert din numărul de nopți disponibile în căsuțele din Ștrandul Municipal au fost ocupate anul trecut.

Un ultim aspect de discutat în motivația Primăriei este că rațiunea principală pentru mutarea refugiaților este cea de a le asigura condiții de liniște și odihnă.

„În fiecare zi, în zona din apropierea căsuțelor se joacă sute de copii, datorită locurilor de joacă amenajate acolo, iar în cursul serii și nopții terasele au program prelungit în funcție de evenimentele pe care le desfășoară. În special în weekend evenimentele private se pot desfășura chiar până la orele dimineții, situație care poate fi verificată de oricine.

Ștrandul nu este conceput pentru a oferi cazare pe termen lung, ci condiții decente de cazare pentru o vizită de câteva zile în orașul nostru. Mulți dintre refugiații ucraineni au deja câteva săptămâni de când locuiesc în căsuțele din ștrand și de aceea susținem în continuare relocarea acestor persoane într-o locație care oferă condiții superioare.” – spune Primăria Piatra-Neamț.

Din păcate, nici acest motiv nu are la bază nicio justificare reală. Și asta pentru că majoritatea refugiaților cazați în cele 10 căsuțe din ștrand spun că înțeleg condițiile și că în weekend e muzica până noaptea târziu, dar doresc sa rămână acolo.

Declarațiile lor au fost făcute către o televiziune centrală în această dimineață. Și tot ei au spus că nu au fost anuntați că vor fi mutați.

Mai jos, comunicatul complet al Primăriei Piatra-Neamț:

În adresa trimisă de instituția noastră către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu propunerea de relocare a refugiaților ucraineni din Ștrandul Municipal, a fost invocat factorul economic pentru obiectivitatea lui, însă rațiunea principală este cea de a asigura refugiaților condiții de liniște și odihnă.

În fiecare zi, în zona din apropierea căsuțelor se joacă sute de copii, datorită locurilor de joacă amenajate acolo, iar în cursul serii și nopții terasele au program prelungit în funcție de evenimentele pe care le desfășoară. În special în weekend evenimentele private se pot desfășura chiar până la orele dimineții, situație care poate fi verificată de oricine.

Ștrandul nu este conceput pentru a oferi cazare pe termen lung, ci condiții decente de cazare pentru o vizită de câteva zile în orașul nostru. Mulți dintre refugiații ucraineni au deja câteva săptămâni de când locuiesc în căsuțele din ștrand și de aceea susținem în continuare relocarea acestor persoane într-o locație care oferă condiții superioare.

În ceea ce privește modul incomplet în care s-a redactat propunerea de relocare a refugiaților ucraineni, cei care s-au făcut vinovați de inducerea tezei că ar exista contracte de cazare semnate vor fi sancționați.

Există într-adevăr un potențial contractual dovedit de experiența anilor precedenți și de solicitările telefonice de rezervări ce nu au putut fi onorate. Anexăm la acest răspuns o situație a gradului de ocupare a căsuțelor din ștrand din aceeași perioadă a anului trecut, perioadă în care România se afla în stare de alertă din cauza pandemiei, precum și înterogările referitoare la posibilitățile de rezervare a căsuțelor și la programul ștrandului, primite în mediul online pentru acest sezon. Menționăm că scopul municipalității pietrene este de a asigura ștrandului o funcționalitate completă pentru vizitatorii acestuia.

Ne exprimăm și pe această cale speranța ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic.

PUBLICITATE