Primăria Piatra-Neamț vrea suspendarea cazării persoanelor refugiate în ștrand și transferarea în alte locații

Primăria Piatra-Neamț vrea „să scape” de refugiații cazați în căsuțele din Ștrandul Municipal și dorește mutarea lor în alte locații, potrivit unei adrese înaintate de municipalitate către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Primăria Piatra-Neamț vrea suspendarea temporară a cazării persoanelor refugiate în Ștrandul din Piatra-Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Primăria a înaintat o adresă către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care cere suspendarea cazării și transferarea persoanelor refugiate în alte locații.

Până la acest moment, potrivit prefectului de Neamț, Adrian Niță, doar 25 (din cele 37 persoane cazate în ștrand) și-au exprimat dorinta de a se muta la DJST (Tabere).

„Nu am înțeles însă ce contracte avea Primaria semnate înainte și cu cine încât să le trebuiască aceste căsuțe mai ales că mai sunt altele disponibile acolo.

Mai mult, cred ca și din punct de vedere economic nu se justifica având in vedere ca nu au fost și nu vor fi niciodată căsuțele din strand ocupate zi de zi de câte 4 persoane.

Primăria a încasat bani pentru cazarea refugiaților.

Ar fi încasat și mai mulți dacă, în momentul când a existat cadru legal, nu ar fi întârziat semnarea protocolului cu ISU aproape 3 săptămâni.

Asta e, probabil ca problema refugiaților nu mai ține agenda publică așa că nu mai prezintă interes. Îi vom muta.” – a declarat prefectul Adrian Niță.

ACTUALIZARE – Punctul de vedere al Primăriei Piatra-Neamț:

Ștrandul Municipal reprezintă principalul obiectiv turistic al municipiului pe durata sezonului estival, gazdă pentru numeroase evenimente publice și private. Este o zonă de relaxare, divertisment și petrecere a timpului liber atât pentru pietreni, cât și pentru turiști din alte localități. Acest lucru face ca Ștrandul Tineretului să nu fie cel mai potrivit loc pentru odihna, liniștea și siguranța refugiaților.

Mai mult, căsuțele ocupate până acum de către refugiații ucrainieni sunt cele mai solicitate de turiști, având standarde de confort mai ridicate, inclusiv toalete și duș. În acest moment, o parte din ele necesită reparații, care vor fi realizate în cel mai scurt timp.

Subiectul referitor la refugiații ucrainieni este la fel de actual în agenda noastră publică și de aceea am realizat demersurile pentru oferirea de alternative la cazarea în ștrand.

Prima opțiune a fost relocarea refugiaților într-o locație care să le asigure în continuare confortul și securitatea. Este vorba despre internatul tip hotel al Grupului Școlar „Al.I. Cuza”, iar această propunere a fost înaintată și respinsă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Veniturile încasate de primărie pentru cazarea refugiaților ar fi fost încasate de către instituția de învățământ respectivă, Primăria asigurându-și veniturile în din închirierea căsuțelor din Ștrand de către turiști.

Sperăm ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic.

PUBLICITATE