De ce ne place să ne jucăm jocuri? Poate avea mai multe beneficii decât am crede!

V-ați întrebat vreodată de ce ne face plăcere să ne jucăm diverse jocuri? Probabil prima explicație care vă vine în minte este că reprezintă o metodă foarte relaxantă și ne ajută să uităm de grijile de zi cu zi. Aflați însă că mai sunt și alte beneficii. Putem dezvolta relații mai bune și conexiuni mai puternice cu ceilalți, cât ne putem dezvolta și creativitatea și empatia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Jocurile sunt o metodă ideală de a scăpa de stresul de zi cu zi. Ne ajută să ne concentrăm doar pe acțiunea care se petrece în timpul acestuia și uităm de grijile cotidiene. Acest proces ajută la eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului care ne dau o stare de bine, de fericire.

Mai mult, dacă incorporăm în programul de zi cu zi activități menite să ne provoace creierul, atunci vom îmbunătăți considerabil funcții importante, ca prevenirea problemelor de memorie. Spre exemplu, șahul este unul din sporturile/jocurile care ajută extrem de mult la menținerea unei minți alerte și concentrate. Și jocul de blackjack este unul foarte bun pentru dezvoltarea abilităților de calcul matematic. Alte jocuri cum ar fi Minecraft sau Formula 1 ne dezvoltă abilitățile strategice și de coordonare. Toate cele menționate mai sus ne ajută la dezvoltarea concentrării și puterii de atenție.

Alte jocuri ceva mai complexe, mai ales cele de aventură, stimulează creativitatea. O sarcină nouă este învățată mult mai ușor și repede atunci când aceasta este învățată într-un mod distractiv. Și starea relaxată în care ne aflăm atunci când ne jucăm ajută la înțelegerea mai bine și rezolvarea unor probleme.

Un alt avantaj pentru care trebuie să le facem loc activităților relaxante în programul nostru zilnic este interacțiunea socială cu ceilalți. Într-adevăr, nu toate jocurile pot fi jucate în echipă, însă sunt destule acelea în care putem include și alți membri ai familiei noastre. Poate fi o activitate de grup foarte plăcută care ajută la întărirea relațiilor cu ceilalți. Atunci când râdem și ne distrăm cu alte persoane, putem empatiza mult mai bine cu aceștia, ne crește atât nivelul compasiunii, al încrederii, cât și cel al intimității. Dacă jucăm alături de prieteni sau alte cunoștințe de care nu suntem foarte apropiați, o activitate distractivă ne poate ajuta să ne relaxăm, să “spargem gheața”, iar așa putem dezvolta o relație și o conexiune mai profunde cu persoanele respective. Ne putem face prieteni noi sau ne putem crea noi relații de afaceri, spre exemplu.

Jocul generează tipare comportamentale pozitive: lucrul în echipă, fiecare urmează niște reguli convenite de toți, de comun acord, socializarea în grupuri este frecventă. Pe scurt, sănătatea noastră emoțională are numai de câștigat de pe urma acestor activități plăcute. De exemplu, golful este o activitate excelentă de a ne antrena mintea, dar și corpul.

La aceeași categorie de “avantaje”, putem adăuga că jocurile ne mențin tineri și jucăuși. Starea aceea de bine menționată la începutul articolului contribuie inimaginabil de mult la nivelul nostru de energie. Ne crește vitalitatea și, chiar mai mult, ne poate chiar îmbunătăți rezistența la boli.

Activitatea aceasta de relaxare trebuie însă inserată în programul nostru săptămânal, pe lângă responsabilitățile legate de casă și de muncă. Vor fi influențate și acestea. Cum simțim starea de bine imediat ce ne jucăm, în timp vom ajunge să avem o calitate a vieții mult mai bună. Vom fi și mai productivi la locul de muncă pentru că vom fi mai relaxați. Grijiile nu ne vor mai apăsa așa tare deoarece putem fi mai eficienți și mai bine organizați. Dacă aveți cândva o problemă și simțiți că sunteți blocați și fără nicio idee, puteți face o pauză și puteți juca ceva. Mintea se va relaxa și vă va veni mai ușor să luați o decizie.

În concluzie, nu este atât de important jocul pe care îl alegem, cât starea pe care o simțim după ce întreprindem o activitate relaxantă. Putem alege un joc sau un sport care ne relaxează să îl jucăm în timpul liber, noi singuri. Și, după cum am văzut, și jocul în echipă are o grămadă de beneficii așa că ne putem face timp, o dată pe săptămână, să stabilim o activitate de grup. Vom observa în timp că relațiile sociale se vor îmbunătăți vizibil.

PUBLICITATE