Caracteristicile necesare pentru o aplicație mobile de succes și ușor de utilizat

mobile app (pexels.com)

Internetul face parte din viața noastră 24/7 și nu se închide niciodată. În prezent, multe afaceri au nevoie de prezență în mediul online pentru a atrage noi clienți, dar și pentru a-i fideliza pe cei existenți. În multe cazuri nu e suficient doar un site sau o pagină pe o rețea socială, așa că o aplicație mobilă este imperios necesară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este important ca publicul țintă să poată interacționa cu diferite business-uri din mediul online sau cele care au extensie în mediul virtual. Și din moment ce mai mulți useri ca niciodată își folosesc telefoanele ca dispozitive principale, o aplicație mobilă bine concepută este o necesitate.

În prezent, avem aplicații pentru live streaming (filme, muzică), pentru firme de transport (taxi și ride sharing), magazine online, jocuri și cazinouri online, sloturi online, catering, livratori de marfă etc. Practic, orice acțiune făcută cotidiană poate avea o extensie într-o aplicație de mobil. Atunci când călătorim, avem nevoie de hartă și sistem de navigație, iar aplicațiile dezvoltate în acest sens sunt foarte căutate și utilizate. 

Este ușor de realizat o aplicație pentru mobile, însă este extrem de greu să fie realizată o aplicație eficientă și de succes. O aplicație bine concepută nu numai că le permite consumatorilor să finalizeze tranzacții, să adune informații și să contacteze afacerea 24/7, dar are și o interfață ușor de navigat care nu deranjează utilizatorii și funcții care păstrează în siguranță datele lor personale.

Dezvoltarea unei aplicații mobile care le permite utilizatorilor să realizeze cu ușurință ceea ce doresc îi va face să revină la aplicație și la business-ul respectiv pentru mai multe interacțiuni. Pentru o aplicație de succes, aveți nevoie de câteva caracteristici de bază.

sincronizarea aplicatiei intre dispozitive (pexels.com)

Aplicația trebuie să aibă o interfață prietenoasă și intuitivă. Este important ca userii să navigheze pe aplicație cu ușurință, intuitiv. Clienții doresc să aibă o experiență plăcută și să înțeleagă clar ce să facă cu aplicația, pe ce butoane să acționeze, totul să fie cursiv. 

Este important ca imediat după instalarea aplicației, să existe un mic gid de utilizare și prin intermediul căruia să fie prezentate funcțiile de bază și serviciile oferite. Ținând cont că în lume există peste 3.8 miliar de de posesori de telefoane mobile, aplicația trebuie să fie adaptată la miile de ecrane existente în toată lumea.

Din aplicație nu trebuie să lipească datele de contact și un sistem de chat live sau asistență 24 din 24. Un client dacă ajunge într-o funcție de asistență, cel mai probabil este deja supărat, așa că oferiți toate informațiile direct din aplicație. Este neplăcut ca un user nemulțumit să fie trimis într-un website sau într-o altă pagină terță. Acest lucru poate duce la pierderea clientului.

Cu toate că aplicația este intuitivă și ușor de utilizat, nu trebuie să lipsească opțiunea de căutare. O opțiune de căutare este o caracteristică obligatorie, care încă le lipsește multor aplicații. Indiferent cât de simplă este aplicația ta mobilă, o opțiune de căutare este esențială, deoarece oamenii au abilități tehnice diferite.

O aplicație de succes trebuie să fie prietenoasă cu telefonul și în special cu bateria acestuia. Există atât de multe aplicații și concepte minunate, dar consumul bateriei este important pentru utilizator. Ca rezultat, soluțiile trebuie să țină cont de tehnicile și metodele de conservare a bateriei care asigură o experiență prelungită și o durată de viață susținută a bateriei pentru utilizatorul final.

O aplicație trebuie să fie sigură atât pentru navigare, dar și pentru stocarea și utilizarea datelor cu caracter personal. Luați în considerarea protecția cibernetică și proiectați aplicația nativ cu aceste funcții. Dezvoltatorii trebuie să folosească regulile de securitate și siguranță online. Aceasta înseamnă că întregul ciclu de viață al dezvoltării, de la idee până la arhitectură, execuție, testare și lansare, necesită o testare de securitate adecvată.

Tot de securitate ține și procesul de creare cont și autentificare. Recunoscând că, acum mai mult ca niciodată, este nevoie de un echilibru între accesibilitatea datelor și protecția datelor, putem spune că orice aplicație de business care oferă acces la informații ar trebui să fie construită cu autentificarea multifactorială ca standard pentru validare și accesul utilizatorilor. Oricât de frumoasa și practica este o aplicație, ea devine nulă dacă nu este construită pe un schelete de securitate cibernetică.

O aplicație mobile trebuie să fie compatibilă cu mai multe gadgeturi și să fie ușor de sincronizat între acestea. Sincronizarea cu mai multe dispozitive este o caracteristică critică. De câte ori ați început să completați un formular pe o aplicație mobilă doar pentru a descoperi că fie este prea complex de completat, fie că ați prefera să faceți acest lucru pe un site web? Includerea capacității de finalizare a sincronizării în timp real pe diferite platforme și dispozitive ar fi de neprețuit.

O aplicație are nevoie de un sistem de notificări și push. Indiferent că vorbim de aplicații de shopping, informative sau pentru distractie, toate trebuie să aibă funcția prin care să notifice userii de noutățile din platformă.

cybersecurity (pexels.com)

Notificările push direcționate sunt esențiale pentru a stimula interacțiunii. Împreună cu perspective comportamentale, acestea permit agenților de marketing să implementeze campanii de upselling și cross-selling, să combată abandonul coșului și să alerteze cumpărătorii atunci când un produs este pe stoc sau la un preț foarte bun. Prin mesaje oportune și relevante, aceste notificări personalizate scurtează efectiv decizia clienților în procesul de cumpărare și cresc conversiile. Conversii pot însemna și citirea de informații sau diferite alte interacțiuni cu platforma.

Într-o aplicație, este util un sistem de feedback. Este important ca aplicația să includă o modalitate prin care utilizatorii să ofere feedback. Ar trebui să fie un proces rapid și ușor pentru useri atunci când doresc să raporteze erori, să sugereze noi funcții sau să ofere critici. Feedback-ul, odată primit, trebuie să aibă răspuns din partea companiei. Ascultarea utilizatorilor finali este foarte important.

În concluzie, o aplicație bine realizată și utilă poate aduce un plus valoare business-ului, poate influența decizia de cumpărare sau interacțiune a userului cu brandul. Totodată, o aplicație de mobile poate oferi o experiență unică utilizatorilor, dincolo de un website. 

PUBLICITATE