Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat din România

Starlink, serviciul de internet prin satelit lansat de o companie deţinută de antreprenorul american Elon Musk, a fost autorizat din România, conform deputatului Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor.

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.” – a transmis deputatul

Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

„Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.” – a mai scris parlamentarul

Starlink, serviciul de internet prin satelit, autorizat în România

Pe piaţa locală există deja de mulţi ani furnizori de servicii de internet prin satelit. Vitezele de descărcare a datelor sunt de aproximativ 12 – 16 Mbps, iar abonamentele au preţuri pornind de la aproximativ 16 euro pe lună.

De notat însă că dată fiind tehnologia costisitoare, abonamentele vin cu limite de trafic, care pornesc de la aproximativ 10-15 Gbps pe lună.

Starlink promite, pe de altă parte, cu o nouă generaţie de antene / echipamente viteze mai mari de 150 – 500 Mbps pentru descărcarea de date.

Conform datelor disponibile la finele anului trecut viteza medie a serviciilor de net ale Starlink era de aproape 90 Mbps, conform datelor Ookla.

PUBLICITATE