Statistici: Locul judeţului Neamţ în economia naţională: Populația și Resursele de muncă

La sfârșitul lunii mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională, cu date statistice oferite de Direcția Regională de Statistică Neamț 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este o analiză sintetică privind ponderea și locul județului Neamț în economia națională utilizând indicatori statistici grupați pe diferite domenii (populație, resurse de muncă, agricultură și silvicultură, învățământ, justiție, locuințe și utilități, activitate economică).  Această metodă de analiză este utilă și relevantă pentru că indicatorii statistici absoluți spun prea puțin în lipsa unui sistem de referință care să permită, prin comparabilitate, evaluări ale performanțelor sociale și economice ale județului.

Notă: Cu excepția indicatorilor în care este precizat anul, analiza este realizată utilizând date corespunzătoare anului 2016.

Populaţia

Cu o populaţie rezidentă de peste 453 mii de persoane, judeţul Neamţ se află pe locul 15 în ierarhia judeţelor şi deţine 2,6% din populaţia rezidentă a României. Densitatea populaţiei judeţului este de 77,6 locuitori/kmp, cu peste 6 locuitori/mp mai mică decât cea naţională (83,1 locuitori/kmp).

În ceea ce priveşte mişcarea naturală a populaţiei, judeţul Neamţ înregistra (anul 2016) un număr de 4760 nascuţi vii, reprezentând 2,3% din numărul total de nascuţi vii la nivel naţional şi un număr de 6712 decedaţi, reprezentând 2,6% din numărul total de decese la nivel naţional. Sporul natural a fost negativ (-1952 persoane) plasând judeţul pe locul 33 în comparaţie cu celelalte judeţe ale ţării.

Durata medie a vieţii (75,58 ani) plasează judeţul Neamţ pe locul 17 in ierarhia naţională cu diferenţe relativ mari pe sexe: masculin -71,98 ani (locul 17 ) şi feminin- 79,32  ani (locul 16).

Resurse de muncă

Resursele de muncă sunt, în judeţul Neamţ, de 270,9 mii persoane, reprezentând 2,2% din totalul naţional al resurselor de muncă şi plasând judeţul pe locul 19 în ierarhia judeţelor. Rata de ocupare a resurselor este de 63,2% (peste cea la nivel regional – 55,5%) dar este destul de mică în comparaţie cu alte judeţe – locul 21 în ierarhia naţională.

Populaţia activă civilă a judeţului (182,4 mii persoane) reprezintă 2,1% din totalul naţional în timp ce populaţia ocupată civilă este de 171,2 mii persoane (o pondere importantă – 58,1% – lucrează în domeniul agricultură,silvicultură).

În ceea ce priveşte câştigurile salariale, judeţul Neamţ ocupa poziţia 36 în clasamentul judeţelor la câştigul mediu salarial net, respectiv poziţia 33 la câştigul mediu salarial nominal brut.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul anului 2017, în judeţul Neamţ (9039 persoane) reprezintă peste 2,6% din total şomeri la nivel naţional iar rata şomajului (5%) plasa judeţul pe locul 14 în clasamentul naţional (ordine descrescătoare a ratei șomajului).

Numărul mediu al pensionarilor de asigurari sociale de stat era de peste 116 mii persoane iar pensia medie lunară (în trimestrul IV al  anului 2017) era de 1007 lei.

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Agricultura şi silvicultura

PUBLICITATE