STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Agricultura şi silvicultura

La sfârșitul lunii mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională, cu date statistice oferite de Direcția Regională de Statistică Neamț 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este o analiză sintetică privind ponderea și locul județului Neamț în economia națională utilizând indicatori statistici grupați pe diferite domenii (populație, resurse de muncă, agricultură și silvicultură, învățământ, justiție, locuințe și utilități, activitate economică).  Această metodă de analiză este utilă și relevantă pentru că indicatorii statistici absoluți spun prea puțin în lipsa unui sistem de referință care să permită, prin comparabilitate, evaluări ale performanțelor sociale și economice ale județului.

Notă: Cu excepția indicatorilor în care este precizat anul, analiza este realizată utilizând date corespunzătoare anului 2016.

Agricultura şi silvicultura

Având o suprafaţă totală de 589717 ha – 2,5% din suprafaţa României (al 18-lea judeţ ca suprafaţă) – judeţul Neamţ deţine 1,9% din suprafaţa agricolă naţională (281870 ha). Totodată, suprafaţa ocupată cu păduri şi vegetaţie forestieră (3,9% din totalul la nivel naţional) plasează judeţul pe locul 9 în ţară.

În funcţie de tipurile de culturi existente, judeţul Neamţ deţinea o pondere importantă la suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr (13,7% din suprafaţa naţională şi locul 2 la nivel naţional); secară(4,6% din suprafaţa naţională şi locul 7 la nivel naţional); secară(4,6% din suprafaţa naţională şi locul 7 la nivel naţional); plante textile(0,1% din suprafaţa naţională şi locul 7 la nivel naţional); rădăcinoase pentru nutreț (4,4% din suprafaţa naţională şi locul 7 la nivel naţional) etc.

Acest lucru se reflectă în producţia diferitelor tipuri de culturi, astfel încât judeţul Neamţ se află pe primul loc la producţia de sfeclă de zahăr (13,2% din producţia naţională de sfeclă de zahăr), secară (5,4% din producţia naţională-locul 6) şi rădăcinoase furajere(4,7% din producţia naţională – locul 6).

În ceea ce priveşte producţia medie vegetală (kg/ha), judeţul Neamţ se află în primele 10 judeţe la: porumb(5355 kg/ha-locul 6 în ţară) și grâu(4524 kg/ha-locul 6 în ţară).

Parcul de tractoare şi maşini agricole din judeţul Neamţ este relativ slab dezvoltat comparativ cu celelalte judeţe: locul 39 la tractoare agricole, locul 22 la semănători mecanice şi locul 24 la combine.

La producţia de struguri, judeţul Neamţ produce 2478 tone reprezentând doar 0,3% din totalul producţiei naţionale (locul 30 în ţară) în timp ce producţia de fructe este 1,5% din producţia naţională (locul 25 în ţară).

În ceea ce priveşte creşterea animalelor, judeţul Neamţ are: 71660 bovine reprezentând 3,5%din numărul total de bovine (locul 7 în topul juedţelor); 109896 porcine reprezentând 2,3% din numărul total de porcine; 195825 ovine reprezentând 2% din numărul total de ovine; 34547 caprine reprezentând 2,3% din numărul total de caprine.

Producţia agricolă animală poziţionează judeţul Neamţ între primele judeţe (locul 7) la lapte de vacă şi bivoliţă (în Neamţ s-au produs 1492 mii hl reprezentând 3,6% din producţia naţională). Valoarea totală a producţiei agricole judeţene reprezintă 2,2% din valoarea totală a producţiei agricole naţionale şi plasează judeţul Neamţ pe poziţia 23 în clasamentul judeţelor.

Judeţul Neamţ deţine 4% din suprafaţa fondului forestier naţional şi este al doilea judeţ din ţară la volumul de lemn recoltat (s-au exploatat în Neamţ 6,5% din volumul total naţional).

Vezi și Statistici: Locul judeţului Neamţ în economia naţională: Populația și Resursele de muncă

PUBLICITATE