Scandal național privind destituirea lui Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene Neamț

Decizia PSD de a intra cu bocancul peste instituţiile de Cultură din Neamţ a ajuns să aibă reacții dure chiar la nivel național. Procesul de „reorganizare” marca PSD (adică actualii directori la Teatru, Muzeu și Bibliotecă trebuie să plece pentru a face loc celor acreditaţi de partid, vezi articolul – AICI) a avut parte de o reacție dură din partea scriitorului Varujan Vosganian, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România dar și vicepreședinte ALDE la nivel național.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O nedreptate care nu poate fi tolerată – destituirea poetului, prozatorului și managerului cultural Adrian Alui Gheorghe (cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț datorită meritelor sale pe tărâmul culturii!) din funcția de director al Bibliotecii Județene „G.T.Kirileanu” Neamț – a fost reacția lui Varujan Vosganian.

Acesta a mai declarat că destituirea lui Adrian Alui Gheorghe, premeditată și susținută de Consiliul Județean Neamț este o acțiune rușinoasă, o agresiune la adresa unuia dintre cei mai merituoși activiști culturali.

Festivitatea prilejuită, la Piatra Neamț și Humulești, de acordarea Premiului Național pentru proză „Ion Creangă” a fost umbrită de aflarea unei vești neverosimile: printr-o acțiune premeditată, susținută, din păcate, de Consiliul Județean Neamț, scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost dat afară din funcția de director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”! O comisie de evaluare lipsită de calificarea necesară, dar cu scopuri precise, i-a acordat lui Adrian Alui Gheorghe pentru management necorespunzător nota… 6,89 (câtă precizie!). Inutil să vă spun că respectiva comisie nu și-a motivat în niciun fel decizia. Cum menținerea în funcție presupunea cel puțin obținerea unei note de șapte, comisia de evaluare a recomandat destituirea directorului, lucru pe care Consiliul Județean l-a făcut cu satisfacție și neîntârziat.
Adrian Alui Gheorghe a înaintat o contestație pe care o prezint în anexă, enumerând o seamă de încălcări grave ale legii. Răspunsul la această contestație arată limpede că destituirea lui Adrian Alui Gheorghe era o decizie deja luată și orice intervenție s-a dovedit inutilă.
Această agresiune la adresa unuia dintre cei mai merituoși activiști culturali din țara noastră este scandaloasă. Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” este una dintre cele mai active instituții de profil. Nu știu să existe vreun scriitor român important care să nu fi fost găzduit de Cupola aceste biblioteci, la invitația lui Adrian Alui Gheorghe. De altfel, biografia sa, pe care o anexez, este pilduitoare pentru neobosita sa activitate dusă pe tărâmul culturii și pentru recunoașterea internă și internațională a valorii operei sale.
Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în Piatra Neamț prin această conspirație împotriva directorului Bibliotecii Județene este rușinos. Consider că lumea culturală românească trebuie să ia atitudine împotriva felului în care unul dintre reprezentanții săi de prestigiu a fost alungat dintr-unul din templele Cărții românești, Carte pe care Adrian Alui Gheorghe a slujit-o cu devotament întreaga sa viață. Altminteri, ca lucrurile să fie și mai limpezi, Adrian Alui Gheorghe este cetățean de onoare al orașului Piatra Neamț datorită meritelor sale pe tărâmul culturii și, așa cum o arată fotografia de mai jos, a fost în mai multe rânduri onorat de concitadinii săi.

Mai jos, mesajul integral al scriitorului Varujan Vosganian:

PUBLICITATE