Primarii din Bălțătești și Pipirig, suspendați de prefectul județului Neamț

Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a semnat ordinele privind încetarea de drept a mandatului primarului comunei Bălţăteşti, respectiv al comunei Pipirig, înainte de expirarea duratei normale de mandat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prin Decizia penală nr 172/10.02.2017 a Curţii de Apel Bacău,  primarul comunei Pipirig a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar primarul comunei Bălţăteşti la pedeapsa 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Astfel, conform Legii 393/28.09.2004 privind Statutul aleşilor locali, art.15 al.(2) lit. e)  calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului , în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

Potrivit aceleiaşi Legi, art. 16 al.(1) şi (2) prevede că  emiterea ordinului prefectului de încetare  înainte de termen a mandatului de primar  are la bază un  referat semnat de secretarul localităţii, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

Astfel, în urma transmiterii tuturor documentelor necesare emiterii ordinului, în condiţii de legalitate, prefectul judeţul a emis ordinele de încetare de drept a celor două mandate de primar.

Vezi și Trei edili din Neamț, condamnați la închisoare. Unul dintre ei, depistat la vamă

PUBLICITATE