Astăzi, 13 septembrie 2021 comemorăm 173 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, moment care a rămas în istorie ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluției de la 1848. În timp, tradițiile pompierilor români înscriu și alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independență sau apărarea vieții și bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.
Cel mai important moment în evoluția instituțională a pompierilor nemțeni a fost anul 2004, atunci când a fost înființat ISU Neamț, instituție care a preluat misiunile Grupului de Pompieri Petrodava al județului Neamț și ale Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Neamț în domeniul apărării împotriva incendiilor și al protecției civile. Instituția astfel înființată a vizat o dezvoltare continuă a domeniilor prevenire, pregătire și răspuns pentru a asigura un cadru rezilient de funcționare a comunităților.
ISU Neamț este caracterizat de capacitatea de adaptare la provocările situațiilor de urgență, capacitate care a fost confirmată în anul 2020 când, în luna martie, a fost declarată pandemia de SARS CoV 2, context în care, instituția noastră a asigurat răspunsul imediat noii provocări, printre misiunile încredințate în premieră pompierilor nemțeni, amintind:
- transportul persoanelor suspecte sau confirmate cu virusul SARS Cov 2;
- operaționalizarea și conducerea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, organism în care își desfășoară activitatea reprezentanții instituțiilor angrenate în gestionarea pandemiei la nivel județean;
- coordonarea operațională a Serviciului de Ambulanță al județului Neamț;
- operaționalizarea și conducerea Nucleului județean de coordonare a activităților de vaccinare.
În ultimul an, suplimentar misiunilor specifice de gestionare a pandemiei de SARS CoV 2, pompierii nemțeni au gestionat două dintre cele mai complexe misiuni de stingere a incendiilor din întreaga existență a instituției.
Astfel, în 14 noiembrie 2020 instituția noastră a intervenit prompt pentru stingerea incendiului de la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț iar în luna august 2021, 12 pompieri nemțeni cu 2 autospeciale au participat la misiunea de acordare de asistență internațională autorităților din Grecia pentru stingerea incendiilor de pădure din zona Attica.
La aniversarea Zilei Pompierilor din România adresez mulțumiri cadrelor militare în rezervă, prezente la această activitate, pentru contribuția dumnealor la dezvoltarea acestei instituții. Totodată, adresez urări de succes în activitate voluntarilor ISU, membrilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi Prietenii pompierilor, membrilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență și nu în ultimul rând membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
La ceas aniversar, adresez mulțumiri și felicitări tuturor colegilor pompieri din ISU Neamț care contribuie la executarea celor 12.000 de intervenții anuale și care, sub denumirea generică de pompier, desfășoară activități de control, avizare, autorizare, pregătire în domeniul situațiilor de urgență a populației, elevilor, salariaților și a autorităților, acordare prim ajutor calificat prin SMURD, scafandrerie, alpinism de intervenție, căutare, salvare, descarcerare, protecție N.B.C. și decontaminare, asanare de muniție neexplodată, și, nu în ultimul rând, stingere a incendiilor.
La mulți ani pompieri nemțeni!
Pe Platoul Curții Domnești din municipiul Piatra Neamț a avut loc un ceremonial militar și religios pentru avansarea în grad a ofițerilor și subofițerilor care îndeplineau condițiile de înaintare în grad înainte de termen, astfel:
- doi ofițeri:
- în grad de locotenent-colonel – maior Alexandru Nicoleta;
- în grad de maior – căpitan Matei Gheorghiță.
- un maistru militar
- Olaru Ioan;
- cinci subofițeri în gradul de plutonier adjutant:
- Andrei Codruț-Constantin;
- Bucur Mihai
- Câmpanu Mihail-Emil
- Crăciun Paul-Ovidiu
- Pricope Mihai-Bogdan