Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Astăzi, 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț desfășoară o serie de activități informative ce au ca scop conștientizarea și sensibilizarea cetățenilor cu privire la fenomenul violenței împotriva femeilor și evidențierii consecințelor grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De asemenea, pentru a veni în sprijinul victimelor, în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au emis 267 de ordine de protecție provizorii.

Bright Sky RO – o aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

Bright Sky RO este o aplicație care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută.

De asemenea, aplicația se adresează practicienilor specializați și nespecializați, angajatorilor și tuturor celor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța online, hărțuirea și consimțământul sexual.

Funcțiile aplicației:

–    Un registru unic constând în servicii specializate de asistență pentru victimele violenței domestice de pe teritoriul Românei, care îți permite să contactezi cel mai apropiat serviciu direct din aplicația de pe telefon, căutând după numele localității, codul poștal sau folosind locația ta curentă.

–   Un instrument „Jurnalul meu” sigur, extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

–    Chestionare de evaluare a siguranței într-o relație, plus o secțiune de demontare a miturilor legate de violența domestică.

–    Informații pentru toți cei care doresc să afle mai multe despre violența domestică, inclusiv diferitele tipuri de asistență disponibile, pașii care trebuie avuți în vedere la ieșirea dintr-o relație abuzivă și oferirea de ajutor unui prieten care este victimă a violenței domestice.

–  Datele de contact și posibilitatea de a apela telefonic servicii de asistență dedicate victimelor violenței domestice și ale agresiunilor sexuale din România.

–    Linkuri către resurse și informații despre subiecte din sfera violenței domestice.

Bright Sky RO informează populația despre abuz și semnele lui. Prin îndrumare și un ghid cu mijloace concrete, cetățenii pot afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă.

Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic CoVid-19, datele organizației UN Women menționând că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuințe utilizând internetul și o aplicație care adună la un loc o gamă largă de informații fiind foarte  utilă.

La nivelul județului Neamț, polițiștii au desfășurat activități de informare a cetățenilor cu privire la rolul și funcțiile aplicației dar și de informare a practicienilor din diverse domenii care întâlnesc acest fenomen în activitatea lor.

Atunci când partenerul sau cineva din familie te amenință, te lovește sau își face rău în orice fel, cere ajutorul Poliției.

PUBLICITATE