Ziua Familiei în centrele de plasament din Neamț


Ziua Familiei Ozana Tg. NeamtZiua Familiei, marcată în toată lumea pe data de 15 mai, este aproape o necunoscută pentru cei mai mulți dintre noi. Paradoxal însă, această zi are o semnificație aparte pentru copiii fără o familie tipică, mai exact, pentru copiii din centrele de plasament. Ajunși în grija statului după ce au fost victime ale abuzurilor ori neglijării adulților sau pentru că părinții lor nu i-au mai putut crește din cauza lipsurilor, copiii sunt foarte atașați de ideea de familie iar în momentul în care sunt vizitați de cineva de-acasă, li se luminează chipul și sufletul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din acest motiv, DGASPC Neamț a decis să marcheze Ziua Familiei în 2016 prin invitarea Ziua Familiei Romanita - Romanunui număr cât mai mare de părinți, frați, surori, bunici sau alte rude apropiate ale copiilor din centrele de plasament și să serbeze o duminică împreună. Pentru copiii ale căror rude au răspuns prezent la această invitație emoționantă a fost o zi fericită, plină de bucurie și de soare. Toți părinții care au acceptat ca măcar duminică să vină să-și vadă copiii au primit din partea celor mici îmbățișări și o felie de tort făcut chiar de ei. Nu toți părinții au răspuns însă invitației dar cei care nu au avut posibilitatea să-și strângă în brațe familia s-au bucurat de toată atenția asistenților sociali care le-au pregătit dulciuri, multe jocuri și surprize, toate menite să le aline dorul de cei dragi.

Tort de bun venitToată activitatea noastră – fie din perspectiva familiei în dificultate, a respectării drepturilor copilului ori a persoanelor vârstnice sau cu dizabilități – este orientată către susținerea celor vulnerabili și, implicit a familiilor. Familia ar trebui să fie locul în care copiii să crească frumos, iubiți și ocrotiți. Din păcate, nu se întâmplă mereu așa, motiv pentru care ne-am dorit ca și copiii noștri din centre să simtă că sunt iubiți de părinții sau de rudele lor. Ne-am propus ca în această zi specială să reunim familiile celor din centre și ne bucurăm că au răspuns foarte mulți aparținători invitației noastre, semn că le pasă și că există speranță. A fost o zi emoționantă, plină de sensibilitate și ne-am dori ca părinții să-i viziteze cât mai des, fără a aștepta invitația noastră sau o zi specială, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

În acest moment, aproximativ 1.600 de copii din județ cresc departe de părinții lor, ei fiind beneficiarii unor măsuri de protecție specială. Dintre aceștia, 400 sunt în centre de plasament, 510 sunt în plasament familial la rude, alți 550 sunt în grija asistenților maternali profesioniști și peste 90 locuiesc în centre familiale ale unor organisme private.

PUBLICITATE