Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Neamț a finalizat operațiunea de digitizare a colecției pe care o deține din ziarul “Timpul”, mai exact perioada 1877-1883, perioadă în care redactor era Mihai Eminescu.
Astfel, cei pasionați de publicistica de odinioară se pot întâlni cu evenimentele ce marcau epoca sfârșitului de secol XIX, prin texte ce aparțin unor personalități ce reprezintă repere ale culturii române. Așadar, s-a mai făcut încă un pas spre cititori, urmând ca și cititorii să facă pasul spre cunoaștere accesând site-ul bibliotecii (www.bibgtkneamt.ro, rubrica biblioteca digitală, secțiunea seriale vechi) unde se regăsesc acum cele 1411 numere ale Ziarului “Timpul”, existente în Fondul documentar “G. T. Kirileanu”.
Lectura acestor ziare, fie din pură curiozitate, fie din perspectiva cercetării, beneficiază de instrumente de căutare extrem de utile, specifice noilor tehnologii, pe care colectivul Serviciului Informatizare, în cadrul căruia se derulează, de altfel, proiectul de digitizare a colecțiilor valoroase din cadrul Fondului documentar „G. T. Kirileanu”, le valorifică, adăugând plus-valoare acestor surse de informare.
Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene: “Digitizarea ziarului Timpul şi repunerea acestuia în circulaţie după 140 de ani de la fondare, pentru prima oară în România, constituie un eveniment cu ample semnificaţii pentru cultura şi istoria noastră. Putem reconstitui epoca în care a trăit Eminescu şi în care s-a format România modernă, putem descoperi viaţa şi preocupările unei lumi care ne-a premers, putem revedea lumea prin ochii gazetarului Mihai Eminescu. Regretăm că nu există un program naţional de digitizare a fondurilor de periodice şi carte veche, pentru a ne împărţi eforturile, pentru a face astfel şi o evaluare a ceea ce există în fiecare fond în parte. Apreciem efortul și priceperea colegilor din cadrul compartimentului specific al Bibliotecii noastre, specialişti dedicaţi conservării şi valorificării periodicelor pe care le deţinem”.