Zeci de mii de nemțeni sărbătoresc astăzi, 31 martie, Învierea Domnului

Zeci de mii de credincioşi romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc astăzi, 31 martie, Paştele.

La nivelul județului Neamț, conform recensământului din 2021, dintre cei 454.203 locuitori, un număr de 44.033 de persoane (9.69 %) s-au declarat ca fiind de confesiune Romano-Catolică, fiind a doua confesiune ca număr din județ, după cea Ortodoxă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O confesiune importantă, care a crescut în ultimii ani și la nivel național, este cea Penticostală, care la nivelul județului Neamț se află pe locul 3 și are 2.484 de credincioși, conform recensământului 2021. (vezi aici statistica pe Neamț pentru fiecare confesiune și religie)

Cum se calculează data Paștelui

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele depinde de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Anul acesta, Paştele Ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai.

În anii 2010, 2011, 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante.

Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 – la 20 aprilie.

PUBLICITATE