Zeci de hectare de vegetație au ars în acest weekend în Neamț (FOTO)

Peste 35 hectare de vegetație uscată s-au făcut scrum în județul Neamț în acest weekend.

Aceste incendii au provocat mobilizarea intensă a pompierilor, împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) din localitățile afectate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe 29 martie, focul a izbucnit în mai multe zone, inclusiv în municipiul Roman, comunele Cordun, Vânători Neamț, Bicaz Chei, și Dămuc, afectând suprafețe variate de teren, de la câteva sute de metri pătrați până la 20 de hectare în cazul comunei Bicaz Chei.

Ziua următoare, flăcările au devastat terenuri în comunele Tașca, Crăcăoani, și Poienari, iar pe 31 martie, un incendiu de proporții a afectat 3 hectare în comuna Piatra Șoimului.

Aceste intervenții au fost marcate de dificultăți semnificative: accesul greoi la zonele de incendiu, lipsa surselor de apă în proximitate, și extinderea rapidă a focului în condiții de vânt.

În multe cazuri, cetățenii au inițiat arderi necontrolate de miriști, resturi menajere sau vegetație uscată, fără măsuri adecvate de prevenție sau supraveghere, contribuind astfel la riscul de propagare a incendiilor la gospodării, anexe, sau chiar la fondul forestier.

Mai jos, comunicatul ISU Neamț:

În data de 29.03.2024 s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată astfel:
– în municipiul Roman, pe strada Fabricii unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 600 mp;
– în comuna Cordun, în localitatea Simionești unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 6000 mp;
– în comuna Vânători Neamț, în localitatea Nemțișor unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ un hectar;
– în comuna Bicaz Chei unde au ars vegetație uscată, mărăciniș, doboraturi și cioate pe o suprafață de aproximativ 20 ha;
– în comuna Dămuc unde au ars vegetație uscată și material lemnos pe o suprafață de aproximativ 5 ha.

În data de 30.03.2024 s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată astfel:
– în comuna Tașca unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 5 ha;
– în comuna Crăcăoani, în localitatea Poiana Crăcăoani unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 400 mp;
– în comuna Poienari unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ un hectar.

În data de 31.03.2024 s-a intervenit în comuna Piatra Șoimului pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 3 ha.

La aceste intervenții au participat alături de pompierii militari și membrii ai SVSU din comunele unde au avut loc intervențiile.

Astfel de intervenții sunt dificile deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza zonelor greu accesibile. De asemenea, în multe zone nu exista surse de alimentare cu apă, iar suprafața pe care se manifestă incendiul este foarte întinsă.

În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, depozitelor de furaje, locuințesau fondul forestier. Aceasta, conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi la anexele acestora, fiind înregistrate pagube importante și chiar pierderi de vieți omenești!

Arderea vegetației uscate este 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐒𝐀‌‼️

‼️ Reamintim faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

PUBLICITATE