Weekend încărcat pentru pompierii nemțeni: 18 intervenții în 2 zile

Misiuni diverse și provocări au marcat weekendul pompierilor din Neamț, care au intervenit atât pentru salvări neobișnuite, cât și pentru a stinge incendii sau a oferi asistență la evenimente rutiere.

Weekendul care trecut a reprezentat o perioadă activă pentru forțele de intervenție din județul Neamț, care s-au confruntat cu o serie de provocări variate, de la salvarea animalelor la lichidarea incendiilor și asistența oferită la accidente rutiere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sâmbătă, 9 martie, a debutat cu o misiune neobișnuită în comuna Tarcău, unde un echipaj de pompieri a fost chemat să salveze o pisică aflată în pericol la o înălțime de 20 de metri într-un brad.

Weekendul a continuat cu intervenții la mai multe incendii de vegetație uscată, incendii în gospodării sau degajări de fum din apartamente, care s-au manifestat în diverse localități din Neamț.

Aceste misiuni au solicitat mobilizarea echipajelor de pompieri și a membrilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) pentru a localiza și lichida incendiile, prevenind astfel posibilele pagube majore sau răspândirea focului în zonele învecinate.

Pe lângă lupta cu flăcările, pompierii au oferit asistență și la accidente rutiere. Un astfel de eveniment a avut loc în localitatea Dumbrava Roșie, unde două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier. O altă intervenție similară a avut loc în orașul Târgu-Neamț, unde echipajele de pompieri și cele medicale au asistat patru bărbați implicați într-un accident rutier.

Mai jos, intervențiile echipajelor ISU Neamț din acest weekend:

Misiuni desfășurate în data de 09.03.2024

  1. Ca urmare a unui apel la 112 de la ora 11:32, un echipaj de pompieri cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț a intervenit în comuna Tarcău pentru salvarea unei pisici ce se afla într-un brad, la o înălțime de 20 de metri.
  2. Ca urmare a unui apel de la 14:37, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Roman a intervenit în municipiul Roman pe strada Ciocârliei pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  3. Ca urmare a unui apel de la ora 14:48, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț a intervenit în comuna Dumbrava Roșie pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și pentru curățarea carosabilului după producerea unui eveniment rutier. În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme.
  4. Un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț a intervenit pe stadionul Ceahlăul din municipiul Piatra-Neamț pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la aterizarea/decolarea unui elicopter SMURD. Elicopterul a preluat și transportat la IBCV Iași o femeie de 71 de ani.
  5. La ora pompierii 15:50, pompierii au fost înștiințați despre faptul că se degajă fum dintr-un apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Smirodava, în municipiul Roman.
    La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman.
    Ajunși la locul indicat, pompierii au constatat că fumul se degajă din bucătăria unui apartament situat la parterul blocului. Incendiul s-a manifestat la nivelul aragazului, unde ardea o oală cu mâncare. A fost îndepărtată oala de pe aragaz și s-a acționat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului și de pe casa scării.
    Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc și nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
  6. Ca urmare a unui apel la 112 de la ora 16:50 un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman a intervenit pentru salvarea unui bărbat căzut pe malul râului Moldova. Bărbatul de 72 de ani nu a necesitat îngrijiri medicale.
  7. Ca urmare a unui apel de la 17:24, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Tămășeni au intervenit în comuna Tămășeni pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 200 mp.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  8. Ca urmare a unui apel de la 18:41, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Târgu-Neamț și membri ai SVSU Crăcăoani au intervenit în comuna Crăcăoani pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și resturi vegetale ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 mp.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  9. La ora 22:48, pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Piatra-Neamț pentru deblocarea unei uși de la un apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Gavril Galinescu.
    La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț.
    Cu ajutorul echipamentelor specifice, pompierii au deschis ușa apartamentului situat la parterul blocului. În interiorul apartamentului se afla un bărbat de 46 de ani căzut într-una din camere. Acesta a primit asistență medicală de la echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital.

Misiuni desfășurate în data de 10.03.2024

  1. Ca urmare a unui apel de la 04:23, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Târgu-Neamț și membri ai SVSU Brusturi au intervenit în comuna Brusturi pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 200 mp.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  2. La ora 07:51 pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Piatra-Neamț pentru deblocarea unei uși de la un apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Dărmănești. Proprietara locuinței nu mai răspundea la ușă și nici la telefon de două zile.
    La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra-Neamț.
    Cu ajutorul echipamentelor specifice pompierii au acționat pentru deschiderea căii de acces în apartamentul situat la etajul patru. În interiorul acestuia a fost găsită o femeie de 77 de ani căzută în dormitor. Aceasta a fost preluată de un echipaj de la SAJ și transportată la UPU Piatra-Neamț.
  3. La ora 12:18, pompierii au fost solicitați să intervină în locaitatea Chirițeni din comuna Hangu pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărescă.
    La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Hangu și Garda nr 2 de Intervenție Poiana Teiului.
    La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta generalizat în două camere și la acoperișul unei construcții.
    Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars bunurile materiale din cele două camere (mobilier, articole textile, un generator etc) și aproximativ 56 mp acoperiș (construit din lemn și acoperit cu tablă).
    Coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu.
  4. Ca urmare a unui apel de la 14:57, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Gâdinți au intervenit în comuna Gâdinți pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 1500 mp.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  5. Ca urmare a unui apel la 112 de la ora 17:22, un echipaj cu ambulanță SMURD TIM din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Oniceni au intervenit în localitatea Gorun din comuna Oniceni la un eveniment rutier. Un bărbat care conducea un scuter a părăsit partea carosabilă și a lovit un cap de pod. Din păcate bărbatul în vârstă de 32 de ani prezenta semne incompatibile cu viața.
  6. La ora 17:58 pompierii au fost solicitați să intervină în comuna Zănești pentru stingerea unui incendiu produs într-o gospodărie.
    La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de Punctul de lucru Roznov, SVSU Zănești și Detașamentul de pompieri Piatra-Neamț.
    La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la o anexă gospodărescă P+1, cu posibilitatea propagării la o altă anexă gospodărescă și la locuință. O butelie ce se afla în interiorul construcției a explodat.
    La parterul construcției se aflau parcate două autoturisme.
    Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars cele două autoturisme, scule și utilaje (un compresor, o mașină de găurit, 3 mașini de cusut, un grup electrogen etc) și acoperișul construcției pe o suprafață de aproximativ 120 mp.
    Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
    Proprietara locuinței (59 de ani) a fost asistată medical de echipajul SMURD deoarece a suferit un atac de panică.
  7. Ca urmare a unui apel de la 19:44, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Târgu-Neamț a intervenit în localitatea Târpești din comuna Petricani pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ patru hectare.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  8. Ca urmare a unui apel de la 21:31, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț a intervenit în comuna Ștefan cel Mare pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și o tonă de resturi vegetale.
    Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
  9. La ora 22:53 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui accident rutier pe strada Ștefan cel Mare din orașul Târgu-Neamț. În evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme în care se aflau patru persoane.
    La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Târgu-Neamț și SAJ Târgu-Neamț.
    La sosirea pompierilor toate cele 4 persoane erau ieșite din autoturisme. Echipajele medicale de la SAJ și SMURD au acordat asistență medicală celor patru bărbați (de 19 ani și 20 de ani), ulterior transportându-i la CPU Târgu-Neamț pentru îngrijiri medicale de specialitate.
    Pompierii au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

PUBLICITATE