Vrei să deții o armă? Vezi noile reglementări legislative la regimul armelor și munițiilor


Din cursul zilei de ieri, 14.01.2016, au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor, ce urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor.
Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale și protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.
De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Lege prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:
Stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine;
Colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă;
Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.
A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.
În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate.
A fost reglementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.
Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.

Aspecte generale privind regimul armelor
Armele militare pot fi deţinute şi folosite numai de către structurile specializate care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Armele letale/neletale pot fi deţinute sau, după caz, purtate şi folosite de persoanele fizice numai în baza permisului de armă, iar de către persoanele juridice pot fi deţinute şi folosite numai în baza autorizaţiei eliberate în condiţiile legii 295/2004.

Condiţii de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale sau neletale au fost modificate, respectiv:
I. Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) au împlinit vârsta de 18 ani;
b) deţin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea unor documente stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, în funcţie de destinaţia armelor;
c) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de prezenta lege;
–––-
Lit. c) a alin. (1) al art. 14 a fost modificată de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 319 din 11 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 929 din 15 decembrie 2015.
d) nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, X, XI, XII şi art. 269, 280, 281, 283, 285, 286, 287, 342, 346, 348, 369, 371, 375, 381, 383, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
–––-
Lit. d) a alin. (1) al art. 14 a fost modificată de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 319 din 11 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 929 din 15 decembrie 2015.
e) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi folosi arme şi muniţii;
f) nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente;
g) au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi;
h) nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării, cu excepţia situaţiilor în care măsura anulării s-a dispus ca urmare a pierderii calităţii prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5);
i) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile prezentei legi.

II. Autorizaţia de procurare a armelor neletale prevăzute în categoria C din anexă se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an;
b) nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie;
c) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical;
d) nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente;
e) nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor letale ori neletale supuse autorizării, cu excepţia situaţiilor în care măsura anulării s-a dispus ca urmare a pierderii calităţii prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5);
f) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale şi neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile prezentei legi.
g) au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
–––-
Lit. g) a alin. (4) al art. 57 a fost introdusă de pct. 18 al art. I din LEGEA nr. 319 din 11 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 929 din 15 decembrie 2015.

PUBLICITATE