Vitalie Proca, cel care a vrut să-l omoare pe Puiu Mironescu, condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare


Tribunalul București l-a condamnat luni la 12 ani și 6 luni de închisoare pe interlopul moldovean Vitalie Proca, acuzat că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din București, pe care l-a confundat cu un lider a lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu. Instanța a mai dispus ca Vitalie Proca, aflat în prezent în arest, să-i plătească tânărului pe care a încercat să îl ucidă 200.000 euro daune morale și 20.000 euro daune materiale. De asemenea, Proca va fi expulzat din România, după ce își va ispăși pedeapsa. Sentința nu este definitivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamţ, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi l-a împuşcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3, din cartierul Vitan.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare”, au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă.

PUBLICITATE