Vineri, 27 iulie, cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, vizibilă și din România

Pe 27 iulie, va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, vizibilă și din România. Luna va intra în eclipsă la ora 20.15, iar fenomenul va putea fi urmărit timp de aproape șase ore. Eclipsa totală propriu-zisă va dura 103 minute. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Eclipsa de lună din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă de lună din anul 2018. Este a doua eclipsă totală, dintr-o serie de trei, care se produc la un interval de circa șase luni. Este și o eclipsă totală centrală, luna trecând prin centrul umbrei Pământului. Este prima eclipsă centrală de lună, după cea din 15 iunie 2011.

Întrucât se produce când Luna este aproape de apogeu, această eclipsă va fi cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul al XXI-lea, cu o fază de totalitate de aproape 103 minute.

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România. – transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

PUBLICITATE