[VIDEO] Piatra-Neamț: Cum a decurs OPERAȚIUNEA de SALVARE a celor 16 persoane din telegondolă

Intervenție dificilă luni, 27 august, în Piatra-Neamț după ce instalația telegondolei s-a defectat și cabinele au rămas suspendate deasupra orașului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Alarma s-a dat la ora 19:50, când toate cele 20 de cabine au rămas suspendate în aer după ce s-a defectat un ax, care a cedat, iar 16 persoane (printre care și un copil de 3 luni) au așteptat intervenția celor de la ISU, a salvamontiștilor și a alpiniștilor. Unele persoane au intrat în panică iar primarul Dragoș Chitic și șeful ISU au ținut legătura cu ei.

O singură persoană dintre cele 16 a avut noroc. Fiindcă se afla singur în cabină, un bărbat a fost evacuat imediat după ce muncitorii societății care administrează telegondola au reușit să aducă mai aproape de stația de coborâre cabina acestuia și să-l evacueze.

Ceilalți au stat mai bine de 3 ore, suspendați în alte 5 cabine, la aproximativ 40-50 de metri în aer, deasupra unor clădiri din oraș sau deasupra zonei împădurite de pe dealul Cozla.

O primă intervenție dificilă a fost instalarea (în zona Direcției de Tabere, vizavi de Grădina Zoologică) unei macarale cu nacelă care se ridică la o înălțime de 42 de metri. Când au ajuns lângă cabină, echipele ISU Neamț au constatat că era goală iar intervenția s-a mutat în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.

Aici, pompierii au fost nevoiți să taie poarta de intrare și o bucată din gardul DGASPC Neamț dar au spart și gardul unei locuințe aflate în apropiere pentru a-și putea monta macaraua cu nacelă.

Au reușit ridicarea macarelei, dar pentru că mai erau 5 metri până la cabină (în care se aflau 3 adulți și copilul), s-a așteptat intervenția salvamontiștilor alpiniști pentru a prelua persoanele din cabine.

Între timp, angajații societății care administrează Telegondola au găsit o soluție pentru a pune în funcțiune instalația: s-au eliminat mai multe cauciucuri transportoare pentru a putea funcționa manual.

Astfel, în jurul orei 23:30, misiunea s-a încheiat și toate persoanele au fost evacuate în siguranță. La coborâre au fost așteptate de mai multe echipaje medicale pentru a li se acorda, celor care au avut nevoie, îngrijiri medicale.

Până s-a identificat o soluție tehnică și a reușit să fie pusă în practică, s-a intervenit cu sprijinul ISU, ulterior și cu sprijinul alpiniștilor. Important e că s-a găsit această soluție tehnică și că a funcționat și a permis funcționarea în regim de avarie a telegondolelor pentru a aduce călătorii pe peron, în siguranță. Urmează ca mâine să am o discuție cu cei care administrează telegondola să vedem dacă sunt lucruri care trebuie corectate și cum putem evita astfel de situații pentru că eu, ca primar al acestui oraș, nu sunt deloc fericit atunci când se întâmplă o situație de genul acesta, cu mențiunea că telegondola este administrată de o societate comercială – a declarat primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic.

PUBLICITATE