[VIDEO] Neamț: Cum încearcă un zimbru să impresioneze o turmă de femele

Un zimbru în libertate a fost filmat încercând să impresioneze turma de femele din apropiere, demonstrându-le că este „regele pădurii”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Zimbrii sunt mai nervoși la începutul toamnei, în perioada împerecherii, și adoptă o gamă largă de atitudini, între care de amenințare și de sfidare, pentru a demonstra femelelor că sunt masculii dominanți.

Imaginile rare și foarte frumoase au fost filmate de aproape într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț de colegii noștri Răzvan Deju, specialișt în științele vieții, și Ioan Mihuț. Specialiștii Romsilva monitorizează permanent zimbrii aflați în libertate și semilibertate pe raza parcului. – notează Romsilva

Zimbrul a dispărut din fauna României în urmă cu peste două sute de ani. Specia a fost reintrodusă de specialiști în urmă cu 60 de ani, în 1958, iar primele exemplare au fost eliberate în natură în Parcul Natural Vânători Neamț în urmă cu șase ani.

În prezent, numărul zimbrilor liberi a crescut la 38 de exemplare, inclusiv 14 născuți în libertate. Turmele de zimbri liberi și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare. Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare.

Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil. Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători-Neamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

PUBLICITATE