Vezi povestea mamei și a bebelușului găsiți în gara din Piatra Neamț.


DGASPC Neamț s-a autosesizat ca urmare a cazului prezentat într-un cotidian online (n.r. ziarpiatraneamt.ro) încă de luni seara când directorul general, Cristina Păvăluță, a luat legătura cu conducerea Poliției TF Piatra Neamț și a Serviciului de Ambulanță în vederea transportării mamei și copilului la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Marți dimineață, specialiștii Biroului de prevenire a abandonului din cadrul DGASPC au mers la spital pentru a stabili exact situația minorului și a mamei. Acolo erau și reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț cu care s-a colaborat foarte eficient.

În urma verificărilor s-au stabilit următoarele:

Tânăra din Suceava este divorțată legal dar nu și-a schimbat documentele de identitate. În urma unei relații de concubinaj cu un bărbat din Piatra Neamț dar cu domiciliul în Buzău, femeia a născut în urmă cu 6 luni, la maternitatea din Suceava un băiețel prematur. Mama nu a putut să-și declare copilul și nici tatăl nu l-a putut recunoaște întrucât nici unul nu avea documente de identitate (mama nu le-a schimbat iar tatăl, divorțat și el și fără domiciliu, declară că și-a pierdut buletinul). La externarea din maternitate mama nu a spus nimic despre problemele sociale pe care le avea,  neavând locuință și neîntreținând relații cu părinții ei, bunicii materni ai copilului. De atunci și până acum, părinții împreună cu bebelușul au locuit o vreme la o familie din comuna Războieni, Neamț, care i-a găzduit din milă, după care pe la diverse mănăstiri. Luni, 18 ianuarie, familia plecase de la mănăstire și în jurul orei 15.00 s-a adăpostit în Gara Piatra Neamț urmând să stabilească unde vor merge.

Ca urmare a discuțiilor dintre reprezentanții DGASPC, ai Primăriei Piatra Neamț și părinți s-a stabilit că aceștia sunt responsabili și doresc să-și păstreze copilul iar tatăl vrea să-l recunoască.

Bebelușul era într-o stare foarte bună de sănătate, medicii stabilind în urma evaluărilor că este dezvoltat fizic și psihic conform vârstei sale, este foarte sociabil și dezvoltă un atașament puternic față de mamă. Mama și copilul au rămas deocamdată internați, reprezentanții SJU Neamț fiind dispuși să-i găzduiască până la rezolvarea situației locative a familiei. Reprezentanții Primăriei fac demersuri pentru a duce cât mai rapid toată familia într-un  centru social din subordinea lor și au oferit sprijin și pentru întocmirea documentelor de identitate ale părinților și înregistrarea nașterii copilului. Reprezentanții DGASPC Neamț vor monitoriza atent cazul și vor interveni imediat dacă va fi necesar.

PUBLICITATE