Vezi noile pedepse pentru violența împotriva animalelor adoptate de Comisia juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi (25 aprilie 2017), proiectul de lege privind combaterea violenţei împotriva animalelor, reducând pedepsele aplicabile pentru uciderea fără drept sau maltratarea unui animal, de la 2-7 ani, cât a stabilit Senatul, la 1-3 ani, însă, în forma agravantă, infracţiunea poate duce la închisoare de până la 7 ani.

Senatul stabilise pedeapsa cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, dar și pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţitul ciocului şi dinţilor.

În Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pedeapsa pentru aceste fapte a fost redusă la 1-3 ani, iar instanţa va putea decide o interdicţie complementară de a mai deţine animale pentru 5-10 ani. Se măresc și sancţiunile pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere şi tratament ale animalelor,  de la 1.000- 3.000 lei, la 5.000-30.000 lei.

Proiectul a fost iniţiat în iunie 2016, de către 10 parlamentari PSD, PNL şi neafiliaţi, fiind adoptat de Senat în noiembrie 2016. Acesta urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional.