Vernisajul expoziției „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională” la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț (VIDEO)

Complexul Muzeal Național Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județan Neamț a organizat, astăzi, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, vernisajul expoziției „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”.

Evenimentul, dedicat împlinirii a două secole de la declanșarea mișcării revoluționare din anul 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a avut printre invitați reprezentanți ai autorităților locale (vicepreședintele Consiliului Județean – Mădălina Ciubotaru), Inspectoratului Școlar Județean Neamț (inspectorul Elena Preda), Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” (directorul Mihaela Mereuță), Muzeului de Artă Iași (muzeograf Minola Iutiș) și Muzeului Municipiului București (managerul Adrian Majuru).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este un proiect expozițional care deschide aria activității expoziționale ale instituției noastre pentru anul în curs și reprezintă o idee mai amplă pe care departamentul de specialitate al Complexului Muzeal Național Neamț a avut-o în discuție cu parteneri de renume în ceea ce privește muzeografia actuală: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Militar Național Regele „Ferdinand I”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” și Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale care ne-au pus la dispoziție un patrimoniu deosebit, un patrimoniu tezaur, care reîntregește această expoziție dedicată bicentenarului Revoluției de la 1821”. – a declarat Dorin Ciprian Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț.

Acesta a amintit că în ciuda numărului mic de vizitatori din ultima perioadă, scădere provocată de restricțiile pandemiei, activitatea instituției pe care o conduce a fost bogată în realizări, amintind și faptul că de la 1 aprilie 2020, Complexul Muzeal Județean Neamț a devenit instituție muzeală de rang național, schimbându-și denumirea în Complexul Muzeal Național Neamț.

Totodată, Dorin Nicola a ținut să precizeze că această expoziție este un semn că instituția nemțeană este apreciată de colaboratorii externi și le-a mulțumit celor care au contribuit la acest eveniment expozițional.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, inspectorul de specialitatea pentru disciplina istorie – Elena Preda – a mulțumit conducerii Complexului Muzeal pentru expoziția organizată la Muzeul de Artă.

„Muzeul are o echipă profesionistă în spate și eu sunt principala beneficiară, pentru că parteneriatul cu ISJ, respectiv școlile din județ. Este un lucru real, minunat, care ne permite nouă, profesorilor, să ne facem treaba la catedră așa cum trebuie.

Apreciez activitatea dumneavoastră, domnule director (n.red. Dorin Nicola), nu numai înainte de pandemie ci și în timpul pandemiei pentru că, trebuie să recunosc, am folosit foarte des paginile Complexului Muzeal Național Neamț și felicitări, încă odată, pentru această titulatură binemeritată.” – a declarat Elena Preda.

Descrierea expoziției și prezentarea periplului istoric au fost prezentate de dr. Mihaela Cristina Verzea dar și de istoricul Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București.

Am revenit la Neamț și pentru un alt motiv. Acela de a ajunge acolo unde Revoluția de la 1821 s-a încheiat. Revoluția a fost învinsă în județul dumneavoastră, ultima bătălie având loc la Mănăstirea Secu.” – a mai spus Adrian Majuru.

Evenimentul expozițional de la Muzeul de Artă este „dublat” de un proiect de pedagogie muzeală, intitulat Istoria prin ochii copiilor, care să îi aducă pe copii, din nou, la muzeu.

Pe parcursul a mai bine de jumătate de an, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Mariana Papară, artist plastic important al artei contemporane românești, consultând o vastă bibliografie, copiii au făcut o incursiune artistică în istoria primei jumătăți a secolului al XIX-lea, lucrările rezultate, reunite în cadrul expoziției Texturi cromatice.

Mulțumesc mult pentru invitația organizatorilor, pentru această implicare în acest proiect foarte interesant. A fost o mare provocare atât pentru mine cât și pentru elevii mei, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Este prima dată când participăm la un asemenea proiect.” a declarat Mariana Papară.

PUBLICITATE