Vernisajul expoziţiei „Greva minerilor din Valea Jiului. 1-3 august 1977”

Miercuri, 11 octombrie 2017, ora 13.00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ va avea loc vernisajul expoziţiei Greva minerilor din Valea Jiului. 1-3 august 1977 organizată în colaborare cu specialiştii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Acest nou demers expoziţional răspunde intenţiilor instituţiei noastre de a aprofunda cunoaşterea realităţilor proprii anului 1977, considerat ca unul crucial pentru evoluţia regimului comunist din România. Astfel, după organizarea mesei rotunde A trăi în adevăr. 40 de ani de la primele gesturi de disidenţă în România comunistă(1977), ai cărei invitaţi au fost istoricii Ana Maria Cătănuş şi Igor Caşu, propunem publicului nemţean o incursiune în istoria grevei minerilor din Valea Jiului din vara anului 1977.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Expoziţia are la bază documente identificate în cadrul Arhivei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În primul rând, este vorba despre documente care se regăsesc în dosarul întocmit de Securitate pe numele lui Constantin Dobre, liderul minerilor din 1977. De asemenea, un rol important a revenit fondului Documentar Hunedoara, din care au fost selectate buletinele informative pe care Securitatea le înainta primului-secretar al Comitetului judeţean de partid aproape zilnic şi din care aflăm multe informaţii despre starea de spirit a minerilor dinainte de grevă, precum şi din zilele următoare acesteia. Documentele din arhiva C.N.S.A.S. sunt însoţite de fotografii din fototeca Muzeului Naţional de Istorie al României şi din cea a Arhivelor Naţionale ale României. Expoziţia a fost realizată de o echipă a C.N.S.A.S. formată din cercetători de marcă ai fenomenului comunist: Raluca Nicoleta Spiridon, Elis Pleşa, Theodor Bărbulescu(documentare) şi Teodora Roxana Pop (grafică).

La eveniment vor participa istoricul Silviu N. Moldovan, şeful Serviciului Cercetare, Editare din cadrul C.N.S.A.S. şi Raluca Nicoleta Spiridon, cercetător în cadrul aceleaşi instituţii.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 11 octombrie 2017-11 ianuarie 2018, între orele 9.00-17.00.

PUBLICITATE