Vernisajul expoziției și câștigătorii celei de-a XVII-a ediții a Bienalei de Arte Plastice ”Lascăr Vorel”

Iubitorii de artă, cei care vor să ia pulsul artei contemporane românești, se pot bucura până pe 9 ianuarie de expoziția organizată cu ocazia Bienalei Naționale de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediția a XVII-a.

Prestigioasa manifestare națională de artă plastică și-a deschis porțile și în 2021 pentru artiști de valoare: pictori, sculptori și graficieni, absolvenți ai universităților de artă, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ca noutate, cea de-a XVII-a ediție a Bienalei este organizată de către Complexul Muzeal Național Neamț.

Această a XVII-a ediție are mai multe noutăți. În primul rând e prima Bienală care ne găsește cu o mască pe față, acest lucru reprezentând pentru unii artiști o sursă de inspirație.
Pentru prima dată, Complexul Muzeal Național Neamț are calitatea de principal organizator. Tot pentru prima dată, s-a intervenit în regulamentul Bienalei Naționale de Artă Plastică din dorința de a ne alinia normelor manifestărilor artistice similare naționale și internaționale. 
De asemenea, nu am fi fost în această seară la Muzeul de Artă și nu am fi avut această a XVII-a ediție dacă nu am fi obținut sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț.
” – a declarat doamna director dr. Mihaela Cristina Verzea.

De-a lungul timpului, manifestarea a devenit de notorietate la nivel național, atrăgând artiști din întreaga țară.

Anul acesta, peste 150 de artiști profesioniști s-au înscris în concurs cu peste 250 de lucrări, toate cele 3 secțiuni de concurs: pictură, grafică și sculptură fiind reprezentate la înălțime.

Vineri, 29 octombrie, a avut loc vernisajul expoziției și festivitatea de premiere a artiștilor câștigători, iar în perioada 30 octombrie 2021 – 9 ianuarie 2022 expoziția va fi deschisă publicului.

Fiecare vizitator va avea ocazia să își aleagă un favorit și să îl voteze. La finalul expoziției, organizatorii vor acorda Premiul Publicului, celui mai apreciat artist.

În plus, anul acesta, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții, Fundația Vorel Piatra-Neamț, în calitate de partener, va acorda Premiul pentru debut.

„În numele conducerii Complexului Muzeal Național Neamț îmi exprim gratitudinea că un astfel de eveniment poate avea loc la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.
Astăzi, această bienală este în casă nouă și e cu atât mai plăcut cu cât membrii juriului sunt specialiști de vază care revin la Piatra-Neamț.
Ne referim, astfel, la președintele juriului, criticul de artă Oliv Mircea, doamne prof. dr. Doina Mihăilescu, fostul meu profesor Ștefan Potop și sculptorul Marian Zidaru, care alături de artiști au stat și încercat să dea Cezarului ce este al Cezarului.
Este cu atât mai onorant pentru noi să putem să fim părtași la o astfel de Bienală. Mulțumim tuturor participanților și partenerilor.” – a transmis managerul Complexului Muzeal Național Neamț, dr. Ciprian-Dorin Nicola.

Bienala Națională de Arte Plastice „Lascăr Vorel” beneficiază de un juriu de excepție, „interesat de adevărata ierarhie a valorilor din arta românească” (dr. Mihaela Cristina Verzea).

Anul acesta cei care vor analiza și vor desemna câștigătorii sunt personalități marcante din domeniul criticii de artă și al artelor plastice.

De câte ori am prilejul, spun că orice comunitate și orice putere care se așează în fruntea acelei comunități, se legitimează prin cultura pe care o face posibilă.

Faptul că ne aflăm la a XVII-a ediție a Bienalei Naționale de Arte Plastice „Lascăr Vorel” vorbește pe deplin despre claritatea și solemnitatea cu care abordează actul cultural autoritatea instituțională a acestui muzeu, Muzeul de Artă de la Piatra-Neamț, cât și autoritățile care finanțează activități ale acestei instituții.

De câte ori vin la Piatra-Neamț, nu vă ascund că sunt extrem de impresionat de locul unde este acest muzeu și de faptul că această instituție, a bunului gust din punctul meu de vedere, este în imediata vecinătate a centrului spiritual atât de important și frumos al orașului.” – a fost spus criticul de artă Oliv Mircea, președintele juriului.

MARELE PREMIU MERGE LA GALAȚI. DOI NEMȚENI ÎȘI TREC ÎN PALMARES PREMII IMPORTANTE

Artistul plastic Constantin – Adrian Corcăcel, din Galați și-a adjudecat Marele Premiu al Bienalei cu lucrarea de gravură intitulată ”Ars Censurae”.

La secțiunea ”Ulei pe pânză”, unde au fost consemnate cele mai multe nominalizări, șapte (printre cei nominalizați aflându-se și artista Mariana Papară, din Neamț), premiul a fost atribuit lui Alexandru Antonescu, din Alba, înscris în concurs cu lucrarea ”Dig la Balcic”.

Premiul pentru sculptură a fost atribuit artistului timișorean Matei Gașpar, pentru lucrarea ”Alfabet” (tehnică mixtă – metal, rășină epoxidică).

La secțiunea ”Grafică”, nemțeanul George Romilă și-a adjudecat premiul, pentru lucrarea ”Drum. Capăt” (tehnică mixtă – carton).

Tot un nemțean și-a adjudecat premiul pentru debut, oferit de Fundația Vorel. Este vorba despre Daniel Adăscăliței, înscris în concurs cu lucrarea ”Piggy Bank” (tehnică mixtă).

Premiul Uniunii Artiștilor Platici din România a fost atribuit artistului bucureștean Teodor Ștefan, înscris în concurs cu pictura pe pânză intitulată ”Babel”.

Ediția din acest an a fost una specială, din două puncte de vedere: în primul rând restricțiile, generate de pandemie, au limitat numărul persoanelor care au participat la manifestările organizate de Complexul Muzeal Național Neamț. Apoi, începând din acest an organizarea prestigioasei manifestări a artiștilor plastici din România a fost preluată de Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Fundația Vorel, principalul finanțator fiind Consiliul Județean Neamț.

Felicitări tuturor celor nominalizați și câștigătorilor celei de-a XVII-a ediții a BIENALEI DE ARTE PLASTICE ”LASCĂR VOREL” Piatra-Neamț! 

Vineri, 29 octombrie au fost decernate premiile celor 3 secțiuni din concurs – pictură, sculptură și grafică, precum și MARELE PREMIU.

În plus, Fundația Vorel Piatra-Neamț a oferit Premiul pentru Debut, iar Uniunea Artiștilor Plastici din România a acordat un Premiu Special.

Suntem recunoscători tuturor celor care s-au înscris în concurs în acest an și lansăm deja invitația pentru ediția din 2023!”, a transmis conducerea Complexului Muzeal Național Neamț.

PUBLICITATE
SURSĂvideo: Jurnal FM