În cursul lunii ianuarie 2016, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a fost sesizat de către Direcția Județeană de Cultură Neamț despre faptul că două persoane, de circa 50 de ani, s-au prezentat cu un vas de sticlă, ce ridica suspiciuni a fi un bun arheologic importat ilicit în România.
În urma verificărilor efectuate de polițiștii nemțeni, cu sprijinul Centrului de Cooperare Internațională –INTERPOL, s-a stabilit că acest bun arheologic datat din secolul I-III d.Hr. ar proveni din Israel. Astfel, autoritățile israeliene au solicitat continuarea activităților de cercetare și sprijin în vederea recuperării bunului arheologic.
În cadrul dosarului penal întocmit privind săvârșirea infracțiunii prevăzută de articolul 85 din Legea 182/2002, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a dispus indisponibilizarea bunului, care se va afla la Muzeul de Istorie și Arheologie Neamț, până la finalizarea cercetărilor.
Introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal, constituie infracțiunea prevăzută de art. 85 din Legea 182/2000 și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.