Vârful Toaca din Ceahlău, prima stație care va detecta semne de radioactivitate în cazul unui incident nuclear în Ucraina

Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, aflat la 1.904 de metri altitudine în Munții Ceahlău, va fi prima care va înregistra semne de radioactivitate în cazul unui accident nuclear în Ucraina, conform Președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Această stație este cea mai apropiată de granița de nord a României și a fost deja implicată în detectarea semnelor de radioactivitate în urma accidentelor de la Cernobâl și Fukushima, potrivit statisticilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

România dispune de o rețea extinsă de monitorizare a radioactivității mediului, cu nouă Stații de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) și 86 de stații automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

SSRM-ul de pe Vârful Toaca, situat în județul Neamț, este considerat punctul critic pentru detectarea semnelor de radioactivitate, datorită amplasării sale în apropierea graniței cu Ucraina și la cea mai mare altitudine. De asemenea, Stația de la Babele din Munții Bucegi este considerată deosebit de importantă din același motiv.

Președintele ANPM a subliniat că toate stațiile SSRM funcționează în regim de 24/7 și sunt esențiale în situații precum posibilul incident de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Până în prezent, nu s-au înregistrat depășiri ale nivelului de radioactivitate în nicio stație din rețea.

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) din România asigură monitorizarea continuă și include laboratoare în cadrul Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului, precum și Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR), care este coordonatorul tehnic, științific și metodologic al RNSRM.

Această rețea are și o conexiune europeană, raportând datele către Comisia Europeană prin sistemul de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP.

ANPM menține o comunicare constantă cu reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și cu alte entități responsabile din domeniu, și va furniza actualizări în timp real în cazul unui incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie din Ucraina.

Măsurile de monitorizare a radioactivității în România includ analize imediate, determinarea radioactivității beta globale, evaluarea radioactivității naturale și analize spectrometrice beta și gama.

România, prin intermediul rețelei sale de supraveghere a radioactivității, aderă la angajamentele internaționale de raportare a datelor către Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, asigurând transparența și protecția mediului în caz de incidente nucleare.

PUBLICITATE