Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț – Programul zilei de vineri, 8 iulie

După doi ani de întrerupere, între 3 și 9 iulie, Centrul pentru Arte și Cultură „Carmen Saeculare” organizează cea de a XLVII-a ediție a Festivalului internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”, finanțator Consiliul Județean Neamț.

Sunt șapte seri pline cu muzică de cea mai înaltă calitate, organizatorii căutând să satisfacă un număr cât mai mare de auditori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Publicul nemțean va putea audia muzică camerală, simfonică, de jazz, tango, muzică electronică, operetă și cântece lăutărești.

Programul zilei de vineri, 8 iulie

Piața Turnului, ora 21:00

SYMPHONIC SHOW – CONCERT DACIKA

În program:

1. Aşa-i românul 11. Tezaur folcloric
2. Barbu Lăutaru 12. Sun Dance
  3. Tudoriţo, nene 13. Târgoviştea
4. A New Morning 14. Tears of Autumn
5. Imn de luptă 15. Cine iubeşte
6. Night Ritual 16. Lie, ciocârlie
7. Flutaka 17.Mociriţă cu trifoi
8. Ale, Alo 18. Balada pentru vioară (George Enescu)
9. Unde e ea? (Unde e Târgoviştea) 19. Rapsodia a II-a (George Enescu)
10. Balada lui Porumbescu 20. Tribal Enescu (Ciocârlia)

Dacika este un concept muzical original, impresionant prin capacitatea de a transmite publicului emoţia puternică şi inconfundabilă a specificului naţional românesc și a înţelegerii spaţiului cultural din care această muzică provine.

Proiectul adaptează filonul tradițional al muzicii românești la necesitățile de expresie moderne, transformând temele cele mai cunoscute din muzica folclorică autohtonă în valori de nivel internațional.

Creatorul conceptului este compozitorul și orchestratorul Mihai Toma, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români din spațiul New Age la nivel mondial. Prelucrările incluse în proiectul Dacika sunt realizate într-un limbaj muzical modern și atractiv, în același timp caracterizat de o deplină decență, păstrând un echilibru rar întâlnit în muzcia actuală între energia unui show de muzică electronică și profesionalismul rafinat.

Efectul acestei muzici asupra publicului este de fiecare dată unul impresionant, ascultătorul fiind fascinat de spectaculozitatea efectelor sonore, de spaţialitatea neaştepată pe care încadrarea sonorităţilor electronice o conferă temelor folclorice arhicunoscute cu ajutorul fluierului, taragotului, naiului, viorii, pianului şi sintetizatoarelor.

Repertoriul spectacolului cuprinde mai multe categorii de piese muzicale:teme folclorice româneşti celebre, muzică folclorică solemnă, muzică românească de factură cultă, melodii originale de inspirație folclorică.

PUBLICITATE