USR-PLUS, nicio promisiune respectată după 100 de zile de guvernare

În campania electorală din 2020, USRPLUS avea mari promisiuni pentru propriul său electorat, iar după primele 100 de zile de guvernare n-a reușit să respecte nicio promisiune, notează MESAJUL.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deși are atât guvernarea, cât și majoritatea parlamentară, plus controlul asupra tuturor instituțiilor statului, USRPLUS și-a uitat promisiunile electorale pentru primele 100 de zile de guvernare.

Eliminarea pensiilor speciale a fost cea mai importantă promisiune a USRPLUS. Nu există nici măcar o discuție în coaliția de guvernare sau în majoritatea parlamentară pentru a realiza acest lucru.

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este doar o amăgire, pentru că oricum nu aveau un mare impact asupra bugetului statului. Proiectul acesta a trecut inclusiv cu voturile PSD, în timp ce UDMR a votat împotrivă.

Pensiile speciale cele mai mari sunt la magistrați, polițiști sau militari. Un magistrat se poate pensiona la 45 de ani și va primi o pensie de 20.000 de lei pe lună. Dar Stelian Ion, ministrul Justiției, ne-a spus că nu este „oportună” nici măcar creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, cât despre eliminarea pensiilor speciale nici n-a îndrăznit să deschidă discuția.

Desființarea Secției speciale (SIIJ). Acest proiect nu a fost finalizat în primele 100 de zile de guvernare. Stelian Ion, ministrul Justiției, a propus un proiect de desființare pentru care a primit aviz negativ din partea CSM.

Momentan, proiectul se află în Parlament și nimeni nu știe când se va lua o decizie în acest sens. Dacă se desființează SIIJ, proiectul propune ca CSM să dea aviz pentru trimiterea în judecată a magistraților, ceea ce duce la o super-imunitate. Magistrații ar trebui să decidă dacă merită sau nu să fie judecați de alți magistrați.

300 de parlamentari. Un alt proiect uitat de USRPLUS și care, în contextul actual, pare imposibil de realizat.

Două tururi pentru primari și președinții de consilii județene – un alt proiect pe care USRPLUS l-a promis în primele 100 de zile. Nu a existat nicio discuție în acest sens, de când USRPLUS a ajuns la guvernare.

Mai mulți parlamentari pentru Diaspora. O promisiune de care USRPLUS a uitat complet imediat ce a ajuns la guvernare. Au trecut 100 de zile și parlamentarii pentru diaspora sunt în continuare în umbră, fără proiecte pentru românii din străinătate.

Acces facil la informațiile publice. Nu au existat proiecte de lege în acest sens și prin „acces facil” se înțelege și o digitalizare a informațiilor publice.

PUBLICITATE