Unii pensionari vor plăti contribuții la sănătate începând din 1 ianuarie

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a declarat, ieri, că cei cu pensii peste 4.000 de lei vor plăti, începând cu 2022, contribuţiile la sistemul de sănătate, el arătând că, în contextul în care 80% dintre români câştigă sub 4.000 de lei, aceştia pot să plătească aceste contribuţii.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel, a precizat ministrul de finanțe,Adrian Câciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O măsură discutată, evident, și în mediul public este introducerea contribuției de sănătate pe pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel.

Aici este vorba și de acele pensii despre care în mediul public se discută de ani de zile cu caracter special sau pensii de serviciu care depășesc această valoare și am spus-o întotdeauna: cred că România nu este într-o situație fericită din perspectiva finanțării sistemului de sănătate și în contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate astfel încât să beneficieze evident și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește.

În marje nominale, după creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul public de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei, dar din creștere, și nu din ceea ce primea persoana până acum.” – a transmis ministrul

PUBLICITATE