Un tânăr din Neamț face motoare pentru sateliții ”SpaceX” ai lui Elon Musk

Tânărul nemțean George-Cristian Potrivitu, în vârstă de 31 de ani, a fondat alături de un cercetător singaporez un start-up care vrea să revoluționeze industria imaginilor din satelit.

În 2018, George a devenit doctorand la Nanyang Technological University din Singapore, cu o cercetare în domeniul propulsoarelor electrice cu plasmă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Înainte de a ajunge la 9 mii de kilometri de casă, tânărul a plecat din timpul facultății cu o bursă Erasmus la universități din Italia și Franța, masteratul l-a făcut în Suedia și Germania și l-a definitivat în Japonia.

Apoi a câștigat o bursă doctorală a Institutului Național al Educației din Singapore.

Între timp, împreună cu prietenul și colegul său singaporez Mark Lim a fondat Aliena, un start-up în domeniul tehnicii spațiale. În doar doi ani și-au dus proiectul de la o schiță pe hârtie, la un motor care acum înconjoară Pământul.

Motorul inventat de nemțean a fost lansat la începutul anului în spațiu cu o rachetă a SpaceX, care anterior a dus și oameni în spațiu, și ajută sateliții să stea mai mult pe orbită, informează Libertatea.

Pe 13 ianuarie a avut loc lansarea satelitului cu tot cu motor, de pe racheta Falcon 9 Transporter 3 a companiei SpaceX.

Lansarea a fost difuzată și live, pe YouTube.

Te gândești că totul trebuie să meargă bine, să nu explodeze racheta, să nu se întâmple ceva neprevăzut. Dar totul a decurs frumos, a fost o lansare curată, aterizarea treptei întâi a rachetei SpaceX când a revenit pe Pământ a fost fabuloasă”, a povestit George pentru sursa citată.

Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI

În 2016, George a fost numit studentul român al anului în Europa.

Masterand la Universitatea „Paul Sabatier” din Toulouse, Franţa, specializarea ”Tehnici spaţiale şi instrumentaţie satelitară”, George a fost desemnat ”Studentul român al anului în Europa”, în cadrul Galei Studenţilor Români din străinătate, manifestare care recompensează excelenţa academică. (vezi articol AICI)

George a absolvit, ca şef de promoţie, Academia Tehnică Militară din Bucureşti, în iulie 2014, devenind inginer în domeniul aerospaţial cu specializarea Aeronave şi motoare de aviaţie.
În perioada academiei, în anul 2013, a derulat un stagiu de cercetare la compania italiană ALTA S.p.A. din Pisa, în domeniul propulsoarelor cu efect Hall, proiectul urmând să devină chiar lucrarea sa de licenţă.
În anul 2014 a fost acceptat la Space Master, un program internaţional de dublu – masterat în ştiinţe şi tehnologii spaţiale, şi şi-a desfăşurat activitatea în Campusul Spaţial din Kiruna al Universităţii de Tehnologie din Lulea, Suedia.
PUBLICITATE